Települési hírek

Kecskemét – Átadták „A legszebb konyhakertek” díjait – Videóval

Átadták  „A legszebb konyhakertek” díjait ma délután a Málnáskert Közösségi Kertben. Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 9. alkalommal csatlakozott az országos programhoz. A helyben meghirdetett versenyre 82 kerttulajdonos nevezett.

 

Lezajlott  „A legszebb konyhakertek” elnevezésű verseny. A díjakat ma adták át a nyerteseknek a Málnáskert Közösségi Kertben. A helyben meghirdetett versenyre végül 3 kategóriában 10 kerttulajdonos összesen 82 kertjét nevezte be.

Gyulai József több mint 10 éve gondozza a kertjét.

– Élmény. Elültetünk egy kis magot, csak lesz belőle valami. Mintegy dicsekvésként – kinek szebb a kertje? – ezzel indult… Úgy kerültem be ide a „szép kertek” közé. Azt hiszem, egy évet hagytam ki, az is véletlen volt.

Az idei évben a legfiatalabb kertművelő 6 éves, míg a legidősebb 81 éves volt. A nevezők között többségében a tapasztaltabb, idősebb korosztály képviseltette magát. Bár a kertművelők átlagéletkora emelkedő tendenciát mutat, egyre több fiatal család, aktív dolgozó talál örömet a kertművelésben.

– A kicsi kertek nagymértékben kímélnék a természetet, a környezetet. Mivel a növények egészségi állapota is egész más, mert nem alkalmaznak durva vegyszereket – tehát biológiai eljárásokat alkalmaznak –, visszatértek a régi módszerek is: a vetésforgó, a növénytársítás. Ezzel tehát magunk is tiszta élelmiszerrel tudnánk ellátni a családot. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ebben a nehéz időszakban ismét felvállalta a program Kecskeméten történő lebonyolítását. A város és a szervezők továbbra is arra ösztönözik a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, és termesszenek benne – mondta el a Kecskeméti Médiacentrumnak Kocsis Pál humánökológus, pedagógus, zsűritag.

– Igazából azért fontos, hogy a hagyományainkat őrizzük, és a magyar kertkultúrát átörökítsük a következő nemzedék számára, valamint megmutassuk azt, hogy helyben milyen finom és egészséges élelmiszereket lehet termelni – nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.

A közösségi kertek egyre szaporodnak Kecskeméten. Engert Jakabné alpolgármester arról beszélt a helyszínen, hogy ez a folyamat még önkormányzati képviselőként indított el először közösségi kertet Kecskeméten.

– Nem is gondoltuk volna, hogy az emberek ennyire szükségét érzik annak, hogy egy picit termeljenek a saját konyhájukra, illetve hogy egy kis szabadidőt el tudjanak ezzel tölteni. És, ami számomra külön öröm volt, hogy családok jöttek. Tehát pici gyerekekkel, családdal együtt kijöttek. Ez azért fontos, mert a gyerek látja azt, hogyan fejlődik ki például egy paradicsom. Ez egy sikertörténet – mondta Engert Jakabné alpolgármester.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy az önkormányzat által biztosított területeket a lakosok ki tudják használni, most már 4 közösségi kertet is találunk Kecskeméten. Engert Jakabné úgy fogalmazott, hogy ezekben a kertekben csodák születnek!

Díjazottak listája:

Közösségi kert kategória

Gyenes Kertészet, PAX 96 Kft., ZKI Zrt. díját kapta:

Első Széchenyivárosi Közösségi Kert- „Kertészbarátság kertje”

Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, PAX 96 Kft., ZKI Zrt. díját kapta:

Hunyadivárosi Közösségi Kert – „Közösségmegtartó kert”

 

KEFAG Zrt., PAX 96 Kft., ZKI Zrt. díját kapta:

Málnáskert Közösségi Kert – „Hit-Közösség-Kultúra kertje”

Normál, 50 m2 feletti kategória

Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, Barna és Fiai Faiskola, PAX 96 Kft., ZKI Zrt. díját kapta:

Gyulai József – „A minőséget mennyiségben termelés kertje”

MATE SZBKI Kecskeméti Kutató Állomás, PAX 96 Kft, ZKI Zrt., GuMo Kft. díját kapta:

Budai Judit – „A természetes környezet fenntartásának kertje”

Barna és Fiai Faiskola, Kiss Kertész Duó Kft., PAX 96 Kft, ZKI Zrt. díját kapta:

Horváth Lászlóné –„Különleges növények kertje”

Kiss Kertész Duó Kft., PAX 96 Kft, ZKI Zrt., GuMo Kft. díját kapta:

Simon Istvánné – „ Természetközeli gazdálkodás kertje”

Forrás:https://hiros.hu/hirek/atadtak-a-legszebb-konyhakertek-dijait–videoval

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük