A program

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei és programigazgatója
Az ötlet

Bármerre megyek, mindenki előbb-utóbb megkérdezi: „Hogyan jutott az eszedbe?” A válasz egyszerű. Az egész azért indult, mert azt tapasztaltam jártamban-keltemben, hogy a legtöbb udvar, vagy műveletlen, gazos, elhanyagolt, vagy ha van is valamilyen kertgondozás, az sok esetben kimerül annyiban, hogy szép díszkertet, virágoskertet gondoznak és gondosan minden héten vágják a füvet. Erre fantasztikus összegeket költenek és mindenki büszke a saját kertjére, viszont a zöldségek és a gyümölcsök egyre inkább eltűnőben vannak az udvarokról.

Úgy gondoltam ezen változtatni kell!!

Főleg akkor gondoltam így, amikor egy zártkertben járva csak parkot találtam, gyepet, virágot és egyetlen egy darab zöldséget sem. Úgy gondoltam, hogy valamit tenni kell, ha most nem teszünk semmit, akkor ez a tudomány, ez a tudás elvész és nem szabad hagyni, hogy ez a kincs, ami a birtokunkban van elvesszen.
Nekem a konyhakert azt jelenti, hogy kimegyek az udvarra, a konyha mellé és a kertben megtalálom mindazokat a zöldségeket, fűszereket, és gyógynövényeket, amikre egy konyhában szükség van.
Szokták kérdezni: Ki és Miért nyer? Először el sem tudtam képzelni mi alapján fogunk dönteni a sok szép gondozott kert között, azonban az első kertbejárás során szertefoszlott minden kérdés. Ó azt egyből látni, ahogy belép az ember a kertbe, hogy ez egy győztes kert lehet.

 

2018. évben is hét kategóriában lehet nevezni a kerteknek,  és a 7 az egy jó szám….

Sok szeretettel üdvözlöm:

Sári Kovács Szilvia

ötletgazda – programigazgató
Karcag város alpolgármestere