Települési hírek

Budaörs – Országos díjat kapott Lechner Judit budaörsi biokertész

Lezárult az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született. A országos díjátadáson Lechner Judit is a díjazottak között volt.

A Magyar Örökség Díjban részesült program célja, hogy minél többen műveljenek konyhakertet és ezáltal az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között.

Mit mond erről maga, a díjazott?

-A díjátadás a Mezőgazdasági Minisztériumban történt, az egész országból ott voltak a díjazottak, így megadták a rangját az eseménynek.

Nagyon jó, hogy az értékelés szempontjai között hangsúlyosan szerepel a vegyszermentesség, a madárvédelem, a komposztálás, az esővíz megtartása, az átgondolt növénytársítások alkalmazása. Fontos, hogy a kertészet visszataláljon elődeink hagyományaihoz. A vegyszeres, erősen gépesített  nagyüzemi termesztés alternatívája a biogazdálkodás lehet, és a kiskertekben jó lehetőség van ezeknek a régi praktikáknak a kipróbálására, újratanulására, hiszen itt az egészséges környezet megtartása még fontosabb, mint az üzemekben!

Budaörsön természetesen a Kertbarát kör a szervezője a jelentkezésnek, kétszer is eljönnek megnézni a nyár folyamán a kertet, fotókat készítenek, megírják, elküldik  a beszámolókat, értékeléseket, ezzel is terjesztik a város jó hírnevét.

Én a kertben eddig elsősorban fűszernövényeket, virágokat termesztettem, talán ezért is volt szerencsém eddig a kártevőkkel, kórokozókkal, nincsenek jelen a talajban, a környéken sincsen veteményes, így valóban nem volt szükség vegyszeres növényvédelemre, csak a vándorpoloskák tizedelték a zöldségeket, ellenük meg még nincs hatékony biológiai védekezés. Különösen a zöld fűszerek, salátafélék voltak sikeresek tavasszal, a petrezselyem, a kapor, a madársaláta, az újhagyma, a tépősaláta valóban könnyen megnevelhető, és a konyhában frissen felhasználva sokkal változatosabb, egészségesebb lesz velük a táplálkozásunk! Nyáron az uborka, a cukkini, a paradicsom, a zöldbab is megtermett bőségesen, még a mélyhűtőbe is jutott belőlük, a komposztdombot pedig a sütőtök futotta be gazdagon. Kis fáradtsággal nagy örömet, sikerélményt ad a kertészkedés, a népszerűsítése minden fórumon dicséretes és örvendetes jelenség. Reméljük, hogy Budaörsön is egyre többen kedvet kapnak újra a veteményezésre!

Ezúton is gratulálunk Juditnak!

s.k.

Forrás: http://www.minalunk.hu/Budaors/index.php?n=5&tartalom_id=43893&area=201

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük