Települési hírek

Budapest XIX. kerület – Nagy Mária, az Első Kis-Pesti Kert közösségi koordinátora

Remek, és szakmai sikerekben gazdag évet zár az Első Kis-Pesti Kert közössége az idén is. 2018-ban  „ A legszebb konyhakertek” versenyén a kerületi és országos megmérettetést is megnyerték, és a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Cégér című ipartörténeti és helytörténeti filmszemléjén Különdíjat kapott a kertekről szóló alkotás.

A kert tagjai környezetvédelmet népszerűsítő vetélkedőikkel, bemutatóikkal ott vannak a kerület minden nagyobb rendezvényén. Nagy Máriával, az Első Kis-Pesti Kert közösségi koordinátorával a „kerti élet” szépségeiről, a szervezés nehézségeiről beszélgettünk.

Ez a kerület, de Budapest első önkormányzati támogatással létrejövő közösségi kertje. Azóta sorra nyílnak a kertek országszerte. Önök lettek az „etalon” mások számára.

Úgy bizony! 2012-ben a Városi Kertek Közhasznú Egyesület kezdeményezésére, a Kispesti Önkormányzat támogatásával, 26 kertésztárssal alakult meg 924 négyzetméteren, egyenként 4,5 négyzetméteres ágyásokkal az Első Kis-Pesti Közösségi Kert. Az örömteli megalakulás mellett kezdetben bizony voltak nehéz pillanatok az életünkben. Nem ismertük sem egymást, sem pedig a kerti munkát. Magam sem tudtam mindig, melyik a gaz és melyik a kultúrnövény. De idővel megtanultam, egymást is megismerkedtünk, és ma már a növényeket sem keverjük össze. A kert szépül, a növények minden évben fejlődnek, sokat tanultunk egymástól, és közben a közösség is kialakult.

Mit szóltak a szomszédok, hogy egy ilyen közösségi tér alakult a közvetlen közelükben?

Szerencsénk van, mert a Vass Lajos Iskola és nagyon kedves emberek a közvetlen kertszomszédunk! A Vass iskolának még tanágyása is van a kertben, ott veteményeznek, gazolnak, örülnek a termésnek a gyerekek. A retket, a hagymát, a répát, a paradicsomot ők maguk termelik és szedik le minden évben. A szomszédaink pedig őszinte érdeklődéssel figyelik munkánkat, a kert életét.

Ez egy közösség is, amelyet vezetni és irányítani kell…

Az előző években kertvezető irányította a kertet. 2016-tól pedig úgynevezett koordinációs csoport vezeti a kertben folyó szakmai és közösségi életet. A koordinációs csoport 4-tagú, így megoszlanak a feladatok: van, aki a kerttel kapcsolatos feladatokat, munkákat szervezi, van, aki a kert adminisztrációját végzi, de van, aki a pénzügyekért felelős. Mint minden közösségben, itt is van egy „kemény mag”, ők viszik a hátukon a kert ügyeit. A kertésztársak többségében nyugdíjas korúak, illetve szerencsére van egy-két aktív fiatal is, akik besegítenek. Szerencsére sok gyerek van a kertben, akik életet, vidámságot hoznak.

Milyen feladat hárul önre?

Elsősorban a szervezés és a kapcsolattartás. Szervezem és koordinálom a rendezvényeken való részvételt és tartom a kapcsolatot az önkormányzattal és más szakmai- és civilszervezetekkel. Ezen kívül én írom az aktuális pályázatokat is.

Miért vágott bele a kertészkedésbe és a közösségépítésbe?

Volt egy élővilágtanárom, aki azt mondta nekem: ha kertész leszel, szabad leszel! Ez azóta pereg az agyamban. Ez a mondat elkísér egész életemben, annak ellenére, hogy bár „gyümölcskertésznek” tanultam, csak keveset töltöttem az eredeti szakmámban és lakótelepen lakunk. A növények hálásak, megadják azt a csodát, amelyet vársz tőlük. Ha lehet mondani, nekem „zöld az agyam” és az erkélyem is zöld! Most fogadtam örökbe az önkormányzattól egy közterületet, ahol cserjéket és rózsákat ültettem a lépcsőházak között. A kertben meg van 26 ember, kezdetben senki nem ismer senkit, na, ebből építs egy összetartó közösséget! Számomra a közösség szónak mindig erős értéktartalma van: egy csoportot, minőséget, lojalitást, közös alkotást, érzést, valahová tartozást, együttműködést, azonos célokat, azonos értékrendet jelent. A mi esetünkben azonos érték a kert, amely fontos szerepet tölt be a mindennapjainkba, ez érzékelhető egy-egy rendezvényen vagy közös munkában is.

Egy-egy ágyáson nem sok termény terem… Mégis miért érdemes ezt csinálni?

A kert számunkra az oázis! Mássá tesz, tartozom valahová. A kert gyógyít, lazít, pihentet, tanít, kikapcsol, tökéletes a rehabilitációra. Megtanít a gondoskodásra, odafigyelésre, hiszen a növények is élnek, csak nem beszélnek. Vannak a közösségnek kiemelkedő pillanatai, pl. a 2015-ben forgatott kisfilm, az I Love Kispest, vagy 2017-ben, a kert ötödik születésnapján tartott eseménysorozaton mindenki segítőkész volt, mindenki tette a dolgát. Közösségi együttlétünk legfontosabb eleme a kertészkedés mellett a beszélgetés. Megérteni, meghallgatni egymást, méltányolni a másik embert, elfogadni a véleményét. Tudni, kinek milyen gondja, baja van, milyen az egészségi állapota, figyelni a másikra, kevesebb terhelő faladattal megbízni, vagy csak egyszerűen velünk lenni, beszélgetni, pihenni. Sok esetben feladatunk a bátorítás, megnyugtatás is. A mi közösségünkbe való tartozást az emberek szabadon választották, ahol az együvé tartozást, önmaguk boldogulását segítik elő, barátságokat, ismeretségeket kötnek.

Vannak a kertközösségének híres tagjai, barátai is?

Legfontosabb mentorunk volt kezdetben Rosta Gábor, a Városi Kertek Közhasznú Egyesület elnöke, aki meghonosította a közösségi kert-mozgalmat itt Kispesten. Aztán itt van Bálint Gyuri bácsi, Bálint gazda, aki egészségi állapotától függően eddig rendszeres látogatója volt a kertnek. Ha eljön hozzánk, mindig ellát bennünket jó tanácsokkal, sokat tanultunk már eddig is tőle. A sokak által szeretett és kedvelt sportember, Nick Árpád is kertésztársunk, és a szakmai munkában sokat segít nekünk Mirek Barbara kertészmérnök, növénydoktor is.

Volt már, aki ráunt a közös kertészkedésre?

A kert „törzstagsága” 9, ők jelenleg is kerttagok. A lemorzsolódók közül volt, aki vidékre költözött, volt, aki másik kerületbe, de volt, akinek ez a feladat már nem fért bele az életébe, és sajnos volt, aki elhunyt. Két esetben kellett megválnunk kerttárstól, mert nem ápolták az ágyásukat.

Lehet még csatlakozni a közösséghez?

2017-ben két új tagunk volt, 2018-ban egy, és most van egy üres ágyásunk. Várólistánk is van. Jelenleg nyolcan szeretnének csatlakozni közösségünkhöz.

Ezen kívül még három közösségi kertet hozott létre az önkormányzat Kispesten. Miben más az önök kertje?

Mi ökogazdálkodást folytatunk, semmilyen vegyszert nem használunk! Csalánlevéllel permetezünk, összegyűjtjük a bogarakat, rovarokat, csigákat. Olyan szemlélet- és gondolkodásmódot szeretnénk kialakítani, amely környezettudatos életmódra, a természet szeretetére, a föld védelmére és a növények szeretetére épül. Ezért is indult 2013-ban a „Biológia óra a közösségi kertben” című programunk, amely mind a mai napig tart. A kerület összes iskolájából jártak kertünkben a gyerekek, és óvodásokat is fogadtunk már. Az óvodások korábban virághagymákat hoztak, és minden évben eljönnek, megnézik, hogy mennyit nőttek, kihajtottak-e? A Napraforgó, Bóbita, Gyöngykagyló óvoda gyerekei szinte minden évben visszatérő látogatók, imádnak a kertbe jönni. Ilyenkor megismerkednek a kerti szerszámokkal és az évszaknak megfelelő aktuális kerti munkákkal is. A Down-szindrómás fiatalok is minden évben meglátogatják közösségi kertünket. De jöttek látogatóba a szomszéd kerületből, Erzsébetről is fogyatékkal élő gyerekek. Csodálatos ez a feladat, ez nem is munka, örömmel tölt el minden egyes csoport látogatása, sokat kapunk a gyerekektől. Meggyőződéssel vallom, hogy a magokat nem csak a földbe, hanem a fejekbe is el kell vetni. Szép és szeretni való feladat. Jane Goodall-t idézve „Hiszek egy olyan világ lehetőségében, ahol harmóniába élhetünk a természettel. Tegyük jobbá a világot az emberekért, az állatokért és a környezetünkért” is.

Van szakmai vagy közösségi kapcsolatuk a többiekkel?

Mindennapi kapcsolatunk nincs a kertekkel, de örömmel megyünk, ha például születésnapi rendezvényeikre kapunk meghívást. A kerületi zöldekkel, elsősorban a Wekerléi Társaskör Zöldhajtás csoportjával volt szakmai kapcsolatunk, tőlük komposztálni tanultunk. De kifejezetten jó kapcsolatunk van a Kispesti Kertbarátokkal. Az őszi, Mihály-napi kiállításaikon mi is két alkalommal vettünk részt, egy dicséretes és egy különdíjat kaptunk.

A kertészkedésen kívül vannak más programok is?

Már az alakuláskor 2012-ben részt vettünk a Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon, Szigetszentmiklóson. Ezt követően szinte minden évben rendeztünk valamilyen összejövetelt a kertben: Szent Iván Éjt, Nemzetközi Konyhakerti Napot, Halloween partit. Ezeket szeretik a kertésztársak és a családok, készülnek rá, jól érzik magukat, sokat beszélgetünk. Sokan látogatják meg ilyenkor a kertünket, elhozzák gyerekeiket, unokáikat, a legkisebbeket is, akik játszanak, homokoznak, növényeket keresgélnek, csigát futtatnak, poloskát gyűjtenek, vidámak és felszabadultak. Szabadidős programjaink is vannak hétvégéken, szünidőben: szalonnasütés, grillezés, bográcsozás, ki-ki alapon. Mindenkinek saját kulcsa van a kerthez, kertésztársaink szabadon jöhetnek, mehetnek kedvük szerint. És ott vagyunk szinte minden önkormányzati nagyrendezvényen, a Föld napján, a gyermeknapon vagy az Autómentes napon.

Írta: Varga Ibolya

 

Forrás:http://www.magazinlapok.hu/index.php/kispest-article/79-kispest-doboz/2297-nagy-maria-az-elso-kis-pesti-kert-kozossegi-koordinatora

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük