Települési hírek

Már csak néhány napig lehet jelentkezni a legszebb konyhakertek országos versenyére

„A legszebb konyhakertek” –Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos program az otthoni kertgazdálkodást hivatott népszerűsíteni a lakosság körében. A célja, hogy a kertművelők munkája a versenynek köszönhetően kapjon kellő elismerést. Továbbá az, hogy példájuk nyomán minél többen műveljenek konyhakertet, hogy így az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között.

program lényeges hatása, hogy a figyelem ráirányításával erősíti a kertművelés megbecsültségét és az önrendelkezést. Fejleszti az öngondoskodást, illetve a tevékeny, tudatos tervező életmódot is ösztönzi. A programnak közösségépítő hatása is megfigyelhető, számos új Kertbarát Kör és egyéb civil szervezet, baráti kör alakult országszerte, mely a helyi közösség számára értékes, hagyományőrző és termelőtevékenységet folytat, példát mutatva az önellátás lehetőségeiről.

A legszebb konyhakertek országos versenyére június 15-ig lehet jelentkezni
A legszebb konyhakertek országos versenyére június 15-ig lehet jelentkezni

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program felhívása:

Kedves Konyhakertészkedő Kertművelő!

2021. évben is keressük Magyarország legszebb konyhakertjeit, balkonjait! „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja rá a figyelmet. A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet. A kialakult vírushelyzet még inkább ráirányította a figyelmet a település szintű önellátás és az otthoni kertművelés fontosságára.

Jelentkezzen Ön is, mutassa meg konyhakertjét, gyümölcsösét!

  1. Balkon – Erkélyen kialakított
  2. Mini – 50 m2 alatt
  3. Normál – 50 m2 felett
  4. Zártkert 1. – Zöldséges
  5. Zártkert 2. – Gyümölcsös
  6. Zártkert 3. – Vegyes
  7. Közösségi – óvodák, iskolák, csoportok

A magánszemélyek kertjei mellett az óvodai, az iskolai és az önkormányzati kerteket külön díjazásban részesítik!

Az elmúlt években 771 településről 92.064 kertművelő munkáját értékelhettük és 387 db Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat adhattunk át. A programban résztvevő kertművelők hatására, tanácsaik eredményeként az elmúlt években 28.126 db új konyhakertet alakítottak ki országszerte. Országos eredményhirdetés 2021. szeptember 20. és október 31. között várható. Dr. Nagy István agrárminiszter és Sári Kovács Szilvia ötletgazda – programigazgató ünnepélyes keretek között adja át a díjazásra kerülő kerteknek az Országos Díjat és az Elismerő Oklevelet.

A jelentkezési határidő: 2021. június 15.

Jelentkezés és a programmal kapcsolatos információk, valamint a részletes kiírás és díjazás megtekinthető a www.alegszebbkonyhakertek.hu weboldal, 2021. Kertnevezés aloldalán.

 

 

Forrás:https://www.magro.hu/agrarhirek/mar-csak-nehany-napig-lehet-jelentkezni-a-legszebb-konyhakertek-orszagos-versenyere/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük