Települési hírek

Tardos – Mindenkit lenyűgözött a tardosi család kertje, járt érte az országos elismerés

A község önkormányzata immár 3. alkalommal nevezett be „A legszebb konyhakertek” Magyar Örökség díjas programba. Idén a Végh család országos elismerést kapott.

Idén 27 normál, és két minikert művelője jelentkezett a „vetélkedőre”. Augusztus derekáig a helyi zsűri szemlézte, fotózta a kerteket. Csabán Tibor koordinátor elmondása szerint a sok szép kert ismét nehéz döntés elé állította az ítészeket. Végül a kategóriánkénti egy-egy helyett 3 veteményest – Dubovszki Juditét, Végh családét és a Herczeg házaspárét – jelöltek országos díjra.

Szeptember elején derült ki, hogy a Végh família elismerésben részesül. A díjat az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás programpontjaként adták át. A „jutalom” egyik „eleme” Győrfi Sándor, Kossuth-díjas szobrászművész bronz kisplasztikája volt. A díjazott Végh család tagjai, Veronika és Dániel is otthonról hozták a kertművelés szeretetét, bár annak idején a kukoricatörést, kapálást nem feltétlenül gondolták a szabad­idő vidám eltöltésének.

Amikor megvették az ingatlant, akkor nem voltak optimisták az udvart és a kertet illetően, de a sok, hozzáértő munka, szó szerint meghozta a gyümölcsét. Elmondták, hogy a kertjükben lévő zöldség- és gyümölcsfajtákból nem kell vásárolniuk, mert a család ezekből önellátó. Vera édesanyja, Varga Andrásné – aki rengeteget segít a fiataloknak – hozzátette, hogy már a 4 éves unoka, Boglárka is élvezi a kerti teendőket.

A nagymama egyébként kertész, szakmai segítségért sem kell a szomszédba menniük a fiataloknak. Vera íróasztalnál, míg Dániel volán mögött ül a munkahelyén, így a kertművelés minden szempontból egészséges is a számukra. Az ünnepségen látottak, hallottak, valamint a díj csak visszaigazolták, hogy jó úton járnak.

Kérdésünkre, hogy ez az országos elismerés befolyásolja-e őket a jövőben, azt mondták, a díj felelősséget jelent, hiszen most már az ő kertjük is mintaként szolgálhat másoknak, így ezt a színvonalat tartaniuk kell. Egyébként évekkel ezelőtt már hírt adtunk arról is, hogy a Dicséretes Tardosi Porta címet is elnyerte a Végh família. A díjkiosztón Sári-Kovács Szilvia programigazgató megköszönte Tardos önkormányzatának és a faluvédő egyesületnek is a helyi szervezést.

 

Forrás:https://www.kemma.hu/kozelet/helyi-kozelet/mindenkit-lenyugozott-a-tardosi-csalad-kertje-jart-erte-az-orszagos-elismeres-4337579/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük