Települési hírek

Jászárokszállás – A Magyarország legszebb konyhakertje 2021. évi Országos Díjra Jelöltek Ünnepségén jártunk

Október 21- én kedves meghívásnak tettünk eleget, amikor „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program idei évben országos díjra jelölt jászárokszállási versenyzőivel, valamint a helyi zsűri tagjaival útra keltünk, hogy a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központban részt vehessünk a 2021. évi Országos Díjra Jelöltek Ünnepségén.
Az ünnepség célja, hogy elismerésben részesítse a programban részt vevő települések országos díjra jelölt kerteseit, akik saját településükön az adott kategóriában a legkiemelkedőbb eredményt érték el.
A jó hangulatú utazást és szerencsés érkezést követően kezdetét vette az ünnepség, ahol abban a megtisztelő felkérésben volt részünk, hogy a jelenlévők előtt néhány gondolatban összefoglalva megoszthassuk tapasztalatainkat városunk második éve tartó részvételéről a programban. Örömmel számoltunk be a verseny pozitív helyi fogadtatásáról, az élménydús kertbejárásokról, melyek során újabb és újabb praktikákba nyerhetünk betekintést a jászárokszállási kerteseknél, és arról, hogy a felnőtt korosztály mellett nagy arányban vannak jelen a lelkes gyermek résztvevők városunkban.
A elismerések átadása előtt Sári Kovács Szilvia ötletgazda, programigazgató ünnepi beszédét hallhattuk, melyben háláját fejezte ki a programban részt vevő kertesek és települések kitartó munkájáért. Hangsúlyozta a jó példaadás jelentőségét, mely a kertművelés terén is igaz, hiszen egy szépen művelt kert és a szorgoskodó kertművelő láttán előbb-utóbb lesz, aki szintén kedvet kap. Ebben pedig ez a program bizonyosan segít, amit jól mutat a 9 éves fennállása óta megsokszorozódott résztvevői létszám, és ezzel együtt az azóta kertművelés alá vont földterületek növekvő nagysága.
Programigazgató asszony lelkesítő szavait követően településenként szólították az Országos Díjra Jelölteket.
Közösségi kategóriában elismerésben részesült Országos Díjra jelöltként a Jászárokszállás Városi Óvoda Dobó Úti Óvodája. Az ovi kertjében vegyszermentesen termesztett, egészséges növények kreatív dekorációs elemekkel díszítve igazi kedvcsinálóként hatnak kicsire és nagyra egyaránt. Az óvoda második alkalommal csatlakozott a programhoz. Az elismerő oklevelet Balázs Anikó óvodavezető vette át.
Mini kategóriában Paál Attila és felesége Paálné Major Krisztina kaptak Országos díjra jelölést, és ezzel már második alkalommal képviselhették településünket ezen az ünnepségen. Saját kezűleg barkácsolt magaságyásokban termesztenek konyhakerti növényeket. Kertművelési módszereik között megtalálható a magaságyások fölé helyezett fóliatakarásos módszer, valamint az üvegházi előnevelés.
Palántáik a magaságyásokba kiültetve vegyszermentes gondozás mellett szép, egészséges termést hoznak.
Normál kategóriában Rédeiné Vágó Ibolya, Rédei László és kislányuk Hanna részesült elismerésben. A Rédei család kertjének egyedisége a parcellázott elrendezésben, továbbá az azokba szépen beillesztett gyümölcsfákban rejlik, mely nemcsak nagyfokú helykihasználást eredményez, hanem ideális fényviszonyokat is teremt a növények számára. Kiemelkedő a megtermelt növények sokfélesége,
továbbá a különleges növényfajták száma. Precíz kivitelezésű lugasok, kordonok, karózási megoldások biztosítják a növények rendezettségét és a szemet gyönyörködtető látványt. Az elismerést a család nevében Rédei László vette át.
Elismerő oklevélben részesült továbbá Gergely Zoltán polgármester, a Jászárokszállási Kertbarát Kör, amely segítőszervezetként vesz részt a programban, valamint Nagy Gábor és Pető Judit a koordinátori munkáért.
Az Országos Díjra jelöltjeinknek az elismeréshez szeretettel gratulálunk kertművelő munkájukhoz további sok sikert, jó egészséget kívánunk!
Az ünnepségen megtudhattuk, hogy „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program folytatódik, és jövőre immár 10. alkalommal kerül meghirdetésre. Így a jászárokszállási kertművelőket és kertműveléshez kedvet érzőket egyaránt biztatni tudjuk, hogy a téli pihenés után újult erővel tegyék próbákra magukat ebben a nemes megmérettetésben!
Írta: Pető Judit programkoordinátor
A cikkhez tartozó fotón látható személyek balról jobbra haladva:
Nagy Gábor, Pető Judit, Rédei László, Sári Kovács Szilvia ötletgazda – programigazgató, Karcag város alpolgármestere, Paálné Major Krisztina, Paál Attila, Balázs Anikó, Magdáné Csatai Mária, Nádas Illés, Móczár Sándorné, Sári Enikő ügyvezető igazgató Magyar Mezőgazdaság Kft.

Forrás:https://www.jaszarokszallas.hu/?module=news&action=getfile&fid=140490

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük