Települési hírek

Kézdivásárhely – Nagyarany díjas háromszéki baracklekvár

Kézdivásárhelyen vehették át okleveleiket azok a háromszéki és csíki termelők, akik háztáji és kisgazdaságaikban állítanak elő hagyományos termékeket. A megmérettetésre az ötödik alkalommal megrendezett, Peszektergenyén sorra kerülő – a biogazdálkodással foglakozó Palik család kezdeményezéséből létrejött – felvidéki nemzetközi versenyen került sor, ahová borral és lekvárokkal neveztek a háromszéki és csíki termelők.

A peszektergenyei versenyen hét kategóriában ötszáz lekvármintát kellett a bíráknak értékelniük. A díjkiosztást követően a legszebb konyhakertek tulajdonosait is méltatták, végszóként zakuszkakóstolásra került sor. A zakuszkákat férfiakból álló zsűri mérlegelte, a legízletesebbeket díjazták is. A kézdivásárhelyi rendezvény szervezői a hagyomány folytatásának szükségességét a résztvevők ruházatával is hangsúlyozták – azt kérték, mindenki népviseletben jelenjen meg. A székely ruhák mellett bodzavidéki román népviseletben, csángó öltözetben is érkeztek a résztvevők.
Jancsó Szilvia, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa érdeklődésünkre elmondta: a háromszéki termelők egy palack borral és tizenöt üvegnyi lekvárral neveztek a versenyre, és egyikük sem hozott szégyent Háromszékre, arany, ezüst és bronz minősítéseket értek el. Mi több, a márkosfalvi Szász Enikő a sárgabarack-kategóriában a nagyarany díjat is elhozta. Igaz – mint megtudtuk –, a nyersanyagnak szolgáló barack nem Márkosfalván termett.
Jancsó költői kérdést is megfogalmazott: van-e értelme folytatni a biotermékek előállítását és fogyasztását serkentő események szervezését?
Könczei Csaba, a megyei agrárigazgatóság vezetője azonnali választ adott: igen, van értelme. Az igazgató elmondta: megtisztelő számára, hogy a konyhakertek lényegében biominőségű termékeinek díjazásán részt vehet. Emberközeli, biominőségű termékekről van szó, a közvéleményt rá kell irányítani a lehetőségre, fogyasztókat és termelőket egyaránt – fogalmazott. Szükség van a biominősítésű termékekre, a faluhelyen előállított zöldségek gyümölcsök, tejtermékek lényegében ebbe a kategóriába tartoznak, még ha nincsenek is hivatalosan elismerve. Egyre több városi fogyasztó keresi ezeket a termékeket, szerzi be ezeket faluról – mondta.
Dr. Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke a maga során kiemelte: Kovászna és Hargita megye sok közös programban vesz részt, amelyek célja a biotermékek előállításának és fogyasztásának a népszerűsítése.
A felvidéki versenyre elküldött hagyományos – mentából, áfonyából, szőlőből, barackból, zöldparadicsomból készült – lekvárok között ínyencségek is szerepeltek, mint a hagymalekvár, a citromos szilvalekvár, zöldparadicsomos körtelekvár vagy a mangoldból és mentából készült lekvár.
Dr. Máthé Emma elmondta: korábban ő is tagja volt a lekvárokat bíráló testületnek. Kiskanállal kóstolják a termékeket, az ízek elkülönítésére két lekvár között almaszeleteket esznek. A talaj adottságai, az éghajlat befolyásolja a termékek ízvilágát, például a hazai baracklekvár teljesen elüt az alfölditől – mondta.
Az eseményen kiosztották a legszebb konyhakertekért járó díjakat is. A kilenc nevező közül első helyezést kapott a szászfalusi Kovács Zsigmond és a kézdivásárhelyi Kovács Juliánna. Másodikként állhatott dobogóra Gáll Enikő (Kézdivásárhely) és Szigyártó Tünde (Haraly), harmadik lett Kozma Erzsébet (Kézdivásárhely).
A zakuszkaversenyre huszonkét versenyző nevezett, a legsikeresebb az ozsdolai Páll Ildikó volt, aki kétféle zakuszkájával is elnyerte a zsűri legmagasabb elismerését.
Az eseményt követően a résztvevőket a szászfalusi Kovács Zsigmond és felesége, Katalin tessékelte portájára, a házigazdák disznópörkölttel és főtt csemegekukoricával traktálták a vendégeket.
Szerző: Bokor Gábor
Forrás:https://www.3szek.ro/load/cikk/116655/nagyarany_dijas_haromszeki_baracklekvar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük