Települési hírek

Békéscsaba – A legszebb konyhakertek közé választották a katonatisztét

Tóth Sándor konyhakertje többször is bekerült az ország legszebbjei közé. A nyugalmazott katonatiszt a megyeszékhely zártkerti övezetében gondozza növényeit, melyekért már több elismerést is átvehetett.

Az egész „kertkaland” még a nyolcvanas évek közepén kezdődött, ekkor vásárolta meg a férfi a megyeszékhely egyik felparcellázott területén lévő elhanyagolt kenderföldi telket. A derékig érő növényzet, valamint az elburjánzott bokrok és fák erdeje más számára talán riasztó lett volna. Ő azonban elsőre beleszeretett, és tudta, hogy a kert neki teremtették.

– Amikor megvettem, négykézláb lehetett bejönni, annyira gazos volt a terület, és a fákat sem metszették, így mindenfelé nőttek. Aztán hozzáfogtam metszeni, kapálni, rendezgetni, alakítgatni, és lassan letisztult, kialakult az a terület, ahol jelenleg is kertészkedem. Úgy döntöttem, négy részre osztom a kicsit több mint ezer négyzetméteres kertet. Jelenleg van benne szőlőlugas, fenyő, virágok, dísz- és gyógynövények, gyümölcsfák és zöldségek is. Egy igazi kis oázis mindenféle növénnyel – mesélte Tóth Sándor.

A tulajdonos elmondta, szinte minden megterem a kertben, az itteni termőföld ugyanis kiváló, ezért is bántja, hogy a környéken nagyon sok az elhagyott, gazdátlan kert. Hozzátette, többféle gyümölcs, többek közt szőlő, kajszibarack, meggy, cseresznye innen kerül a család asztalára. Érdekesség, hogy nyaranta egy banánfát is nevelget Tóth Sándor, ez egy alig ujjnyi kezdeményből fejlődött ki, és jelenleg jó méteres növényként telel a kertész lakásában.

Zöldségekből sincs hiány: borsót, hagymát, répát, retket, fokhagymát szintén saját magának termel a nyugalmazott katonatiszt. Azonban ez csak néhány az itt sorjázó, több tucat egészséges élelmiszer közül.

– Véleményem szerint a kertnek, a növényeknek is szükségünk van a rendre. Katonaként is erre törekedtem, és ezt vártam el, így aztán a kertben is hasonló elveket követek. Úgy gondolom, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a növények szépen, rendben növekedjenek – mondta el a kertész lapunknak.

Hozzátette, nagyrészt egyedül gondozza a kertet, a megtermelt zöldséget és gyümölcsöt hazaviszi a családnak és a barátoknak, ami pedig nem fogy el, azt a felesége befőzi, elrakja későbbre, így nem vész kárba egy termés sem. A kerttel többször nevezett az országos megmérettetésre, ahol elismerésben is részesült.

A versenyre egyébként hazai és határon túli települések önkormányzatai, szervezetei vagy akár magánszemélyek is nevezhetnek. A program célja, hogy a kertművelők munkája a versenynek köszönhetően kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljenek konyhakertet, hiszen így az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhet a generációk között – szól a program ismertetője.

Tóth Sándor idén már nem nevezett a versenyre, de ettől függetlenül a kertet ugyanolyan lelkiismeretesen és szenvedéllyel gondozza majd, mint eddig tette.

– Számomra örömet okoz a kertészkedés, a lelkem is örül, amikor végignézek a kerten, vagy ha végigsétálok a növényeim közt, és látom, hogy szépen növekednek, zöldülnek, virágoznak. Engem ez tölt el boldogsággal, így aztán ameddig az egészségem engedi, csinálom, azt követően pedig a családom majd eldönti, hogy mit tesz a kerttel – osztotta meg gondolatait Tóth Sándor.

A legszebb konyhakertek

A programot Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere találta ki.

– Nekem a konyhakert azt jelenti, hogy kimegyek az udvarra, és a kertben megtalálom mindazokat a zöldségeket, fűszereket, és gyógynövényeket, amikre egy konyhában szükség van – mondta az ötletgazda. Ahogy fogalmazott, azt tapasztalta, hogy a legtöbb udvar nem ilyen, sok esetben műveletlen, gazos, elhanyagolt, vagy kizárólag a díszkertre korlátozódik a terület. A program pedig ezen szeretne változtatni.

 

Fotó: Imre György

 

 

Forrás:https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/legszebb-konyhakertek-koze-valasztottak-katonatisztet-1175179/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük