Települési hírek

Karcag – Tudatos felnőttek válhatnak a karcagi kertészkedő óvodásokból

Zöldségmagokat vetettek el a gyerekek a héten a karcagi Jókai úti óvodában. A Legyen neked is konyhakerted! program keretében végig gondozzák majd a kis növényeket, és a tervek szerint ki is ültetik azokat az udvari konyhakertbe. A program részleteiről Romhányi Sándorné tagóvoda-vezető mesélt hírportálunknak.

„Zöld óvodaként nagyon fontosnak tartjuk, hogy már ilyen kis korban megszerettessük a gyermekekkel a természetet, melynek része a kertészkedés. Az udvaron kialakított konyhakertünkben évek óta megterem a paprika, a paradicsom éppúgy, mint a cukkini, a retek, a saláta, ezeket mind-mind a tízórai mellé fogyasztják el a kicsik. Természetesen gyermekméretű kapákat, gereblyéket, locsolókat is beszereztünk a munkákhoz. A kert megfigyelésekre is remek alkalmat biztosít, miközben a palántákat gondozzuk. Többeknek van már otthon is pár négyzetméteres konyhakertjük, de van olyan gyermekünk is, aki a nagymamájával közösen kertészkedik– mondta az óvónő.
Ottjártunkkor minden kisgyermek két, a jelével ellátott flakonba ültetett az általa kiválasztott magokból. Az egyiket hazaviszik, és otthon gondozzák, a másik pedig az óvoda ablakába kerül, ahol megfigyelik, ápolják, majd május végén kiültetik a palántákat az udvari konyhakertbe, amit akkorra teljesen felújítanak.
foglalkozáson részt vett Sári Kovács Szilvia alpolgármester, „A legszebb konyhakertek” kezdeményezés ötletgazdája, programigazgatója és Gulyás Ferencné, a Madarász Imre Egyesített Óvoda intézményvezetője is.
– Jó volt látni, hogy milyen lelkesen ültették a magokat a kicsik, nagyon jó, hogy haza is visznek egy flakont, és azt a szülőkkel gondozzák. Így jó esély van arra, hogy ők felnőttként is kertészkednek majd – vélte a programigazgató, aki szerint fontos, hogy a fiatalok az idősektől ellessék a kertművelési fortélyokat, azt a tudást, amit nem lehet internetről, könyvekből megtanulni. Erre jó példa az óvodai kertészkedés, vagy a „Fogadj örökbe egy kertet!” iskolai program is.

Idén a környezettudatos kert a program mottója. A koronavírus-járvány rávilágított arra is, milyen fontos az önellátás akár családi, akár települési szinten egészséges zöldségből, gyümölcsből, amit magunk termelünk meg– jelentette ki Sári Kovács Szilvia, aki azt szeretné, ha egyáltalán nem lennének elhagyatott, műveletlen kertek, illetve a díszkertek ágyásaiba visszakerülnének a konyhakerti növények, gyümölcsök, és a fiataloknak is megtanítanák a kertészkedést. Mindehhez jó alappal szolgálhat a kezdeményezés az óvodákban a konyhakertek kialakítására.

 

Forrás:https://www.szoljon.hu/helyi-kozelet/2022/03/tudatos-felnottek-valhatnak-a-karcagi-kerteszkedo-ovodasokbol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük