Települési hírek

Debrecen – Újabb kertészek vehetik birtokba a Vénkerti Közösségi Kertet

A Vénkerti Közösségi Kertet 2020-ban adták át a kerthasználók részére a Sinai Miklós utcai parkban. A kertben 14 kiemelt ágyásban, összesen 28 parcella található, ezáltal minden évben 28 lakos kap lehetőséget a kertészkedésre.

Mindegyik kertésznek 4,5 m² terület áll rendelkezésre, ahol haszon- és fűszernövényeket, valamint dísznövényeket egyaránt termesztenek. A 28 parcellából idén 6 hely üresedett meg, melyre Debrecen pályázati lehetőséget hirdetett meg a vénkerti lakosok számára. Egy háztartásból egy pályázatot lehetett beadni, ezzel biztosítva, hogy minél több háztartásnak lehetősége legyen a részvételre. A 28 parcellából az idei évben 14 hely az előző évi kertészek számára került átadásra, 8 fő pedig a Zöldterületi Osztály által vezetett várólistáról került be a kerthasználók közé.

Barcsa Lajos alpolgármester a közösségi kert megnyitóján elmondta, hogy a kertnek közösségformáló ereje is van, ami azt bizonyítja, hogy a lakótelepeken is lehet közösséget építeni. Hozzátette, ezen felbuzdulva már döntöttek arról, hogy további két helyen szeretnének ilyen típusú közösségi kertet építeni, az egyiket a Tócós-, a másikat pedig az Újkertbe.

A kertészek a természetvédelmi gazdálkodás jegyében nem alkalmaznak semmilyen vegyszert vagy műtrágyát, kizárólag környezetvédelmi megoldásokat alkalmazhatnak a növényvédelemre és a tápanyag utánpótlására. A kihelyezett komposztálóknak köszönhetően a keletkező zöldhulladékot is hasznosítani tudják. Különös hangsúlyt fektetnek a tudatos öntözésre, a talajjavítás pedig komposzttal és egyéb szerves trágyával történik. A közösségi kertben madáretetőt is kihelyeztek.

A Vénkerti Közösségi Kertet 2020-ban országos díjra jelölték a „Legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programban. 2021-ben el is nyerte az országos díjat közösségi kategóriában.

Forrás: DMJV Polgármesteri Kabinetiroda

 

Forrás:https://hajdupress.hu/cikk/ujabb-kerteszek-vehetik-birtokba-a-venkerti-kozossegi-kertet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük