Települési hírek

Komló – Kié lesz Komlón a legszebb konyhakert?

A korábbi évek sikereire tekintettel 2022-ben is érdemes ásót, kapát, locsolókannát ragadni, mert városunkban idén is megmérettetnek a legjobb kertészek. Ebben az évben a környezettudatos kertekre helyezi a zsűri a hangsúlyt.

Sári Kovács Szilvia ötletgazda-programigazgató, Karcag város alpolgármestere által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos programhoz csatlakozva Komló Város Önkormányzat Városgondnokság meghirdeti „A legszebb konyhakertek” programot.

A program célja, népszerűsíteni a konyhakerti munkákat, melynek során számos fajtájú zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényt, fűszernövényt lehet megtermelni saját felhasználásra. E tevékenység elkezdéséhez bármilyen méretű balkon, kiskert, apró földdarab megfelel.

2022-ben a kiemelt téma a környezettudatos kert: környezettudatos kertművelés, vegyszermentes kertművelés, komposztálás, szerves tápanyag utánpótlás, talaj védelme, csapadékvíz használat, öko/bio, régi módszerek alkalmazása, fűszer- gyógynövények, régi, saját megőrzésű fajták a kertben, madárbarát, rovarbarát kert kialakítása, a kertet több generáció művelje, illetve a kertben minél többféle növény és élőlény kapjon helyet!

Bármilyen méretű konyhakerttel rendelkező kertművelő és közösség jelentkezését várják! Nevezni lehet 2020 június 15-ig balkon, mini, normál, vagy közösségi kerttel.

A kertek megtekintésére két alkalommal kerül sor május 15 – augusztus 15-ig, előzetes egyeztetés alapján.

Eredményhirdetés ünnepélyes keretek között szeptember 30-án lesz.

A programhoz kapcsolódó „Magyarország legszebb konyhakertje” díjra történő jelölésre minden kategória első helyezettje lesz jogosult a helyi zsűri ajánlása alapján.

A versenyről bővebben a Városgondnokság honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

A jelentkezési lapot ITT lehet letölteni.

„A talaj és a növények tapintása, a velük való foglalatoskodás, a föld szaga, a növények illata és megnyugtató színeik enyhítik a feszültséget, lelket öntenek az emberbe. Már fél óra kertészkedés is javíthatja a hangulatot, és segíthet szembenézni gondjainkkal, életünk nehézségeivel. S bár egy igazi kert a legjobb, néhány cserép virág gondozása is fölöttébb jótékony hatást gyakorolhat ránk.” (Jane Goodall)

Forrás: Komló Város Önkormányzat Városgondnokság

 

Forrás:http://komlomedia.hu/11-komlo/15454-kie-lesz-komlon-a-legszebb-konyhakert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük