Települési hírek

Kecskemét – A komposztálás is fontos szerepet kap a kecskeméti konyhakert versenyen

Lehet, hogy az Ön kertje vagy balkonja is megállná a helyét „A legszebb konyhakertek” versenyén? Ha igen, akkor mindenképpen olvasson tovább!

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén immáron 11. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programnak.

Az egyesület egy nemes ügyet vállalt fel azzal, hogy csatlakozott „A legszebb konyhakertek programhoz”, amelynek célja a kiskertek és konyhakertek újraértékelése, valamint a lakosok élelmiszertermelésre való ösztönzése. Az infláció hatása és a háborús konfliktusok előrehaladása miatt kialakult élelmiszerhiány a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát teljesen más megvilágításba helyezte. Az otthoni élelmiszer termelése már nemcsak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapja az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának.

Ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

A megmérettetés keretén belül keresik a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek.

A 2023 év kiemelt témája: „Komposztáljunk – használjunk komposztot”

A kertben valósuljon meg a komposztálás bármilyen komposztálóval. Az elkészült komposztot lehetőleg a talajjavításon kívül talajtakarásra, a termőföld védelmére is használják. Előny, ha minél többféle anyagból készítik a komposztot. Az eddigi elvárások továbbra is érvényben vannak: vegyszermentes művelés, szervestápanyag-utánpótlás, a termőtalaj védelme, csapadékvíz-használat, öko/bio, régi módszerek alkalmazása, fűszer-, gyógynövények, régi, saját megőrzésű fajták megléte a kertben, madárbarát, rovarbarát kert kialakítása. A kertet lehetőleg több generáció művelje, illetve a kertben minél többféle növény és élőlény kapjon helyet!

Nevezési kategóriák:

Balkon: Erkélyen kialakított

Mini: 50 m2 alatt

Normál: 50 m2 felett

Zártkert 1: Zöldséges

Zártkert 2.: Gyümölcsös

Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertek

Jelentkezni június 15-éig lehet. Részletek: www.aranyhomok.hu

https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2023/04/a-komposztalas-is-fontos-szerepet-kap-a-kecskemeti-konyhakert-versenyen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük