Települési hírek

Velence – Chips és chili a velencei kertésznapon – mezítlábas tanösvényt és életfát avattak

Mezítlábas tanösvényt és emlékfát is avattak csütörtökön a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikumban. A kertésznapon a chips burgonyától a chili szószig és a dísznövények szaporításáig sok mindennel megismerkedhettek a gyerekek.

Szeptember 21-én harmadik alkalommal szervezte meg a velencei ASzC Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a kertésznapot az iskola területén. A szakmai rendezvény elsősorban az intézmény diákjainak, illetve a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum iskoláinak szólt – árulta el a feol.hu-nak Bontovics Elvira műszaki vezető, a rendezvény egyik főszervezője. Három intézményből érkeztek a velencei rendezvényre: a seregélyesi Eötvös József Technikumból, a székesfehérvári Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikumból és a tatabányai Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikumból jöttek diákok a programra.

A kertésznapon átadták a legszebb velencei konyhakertek elismerő okleveleit, továbbá felavatták az iskola tanösvényének egy újabb állomását is.

– Az első kertésznapon a tanösvény első szakaszát adtuk át, amely Dr. Entz Ferenc életútját és az iskolai ágazatokat mutatja be. Tavaly a biodiverz önfenntartó virágágy készült el, idén pedig egy mezítlábas ösvényt csatolhattunk a tanösvényhez, amely a parképítő és -fenntartó diákok közös projektje volt – árulta el a szervező.

Fotó: Iskola

Az iskola nem feledkezett el a tavaly elhunyt kertészeti kollégájukról, Gaál Győzőről sem, akinek emlékfát ültettek. – Kollégánknak nagyon sokat köszönhetett az iskola, a tanösvény első állomásának kialakításában is sokat tevékenykedett – mesélt róla Bontovics Elvira.

Fotó: Iskola

A kertésznapon szakmai előadások színesítették a programot: kertészeti kereskedő és termék-előállító cég mutatta be működését, növényi termésfokozó szerekről tartottak előadást, krumplifajtákat ismerhettek meg a diákok, a megfelelő termesztési technológiákkal együtt. Természetesen a kóstoló sem maradhatott el. A kedvenc talán az a chips burgonya lehetett, melyet csak le kell reszelni, kisütni és már fogyasztható is. A chili termesztés technológiáját is megismerhették a leendő kertészek, akik ezen az előadáson szintén kóstolhattak. A tanösvény pályázatát, illetve elkészítését előadás keretében mutatták be a tanárok és a projektben résztvevő diákok. Mindezek mellett a nap folyamán az ökosuli ponton várták az érdeklődő fiatalokat, akik készíthettek Entz kavicsot, tervezhettek „Ne szemetelj!” táblát,  megismerkedhettek a szobanövény szaporítás lehetőségeivel, és még az öko activity játékban is jeleskedhettek.

Forrás:https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2023/09/chips-es-chili-a-velencei-kertesznapon-mezitlabas-tanosvenyt-es-eletfat-avattak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük