Idén is kihirdették a legszebb konyhakertek és a legvirágosabb porták versenyének díjazottait. Az eseményt szerdán a Nagy Endre Rendezvényteremben tartották, együtt ünnepelve a lakosokkal a természet szépségeit és a környezetünk megfelelő gondozását, ápolását. A rendezvényen Horváth Richárd polgármester azt mondta, a város képe tiszta és rendezett, hiszen nagy gondot fordítanak arra, hogy szépek, virágosak legyenek a közterületek és a zöldfelületek.  Már jó ideje, amikor tehetem, én gyalogolok a városban és olyan jó érzés végigmenni Hatvanon, mert annyi tiszta, rendezett, virágos portát látni, és igen, a hatvaniak büszkék lehetnek a lakókörnyezetükre, hiszen ezért sokat tesznek, dolgoznak vele és ez látszik a településen, jó ezt megélni minden nap – mondta.

Az ünnepélyes díjátadón különböző kategóriákban ismerték el a legjobbakat, így például a legvirágosabb erkély, a legvirágosabb hatvani intézmény, vagy éppen a legszebb mini kertek is elismerésben részesültek.  A „Legszebb konyhakertek” pályázat közösségi kategóriájában a Csiribiri Családi Bölcsőde kapta az első helyezést. Szilágyi-Halász Réka az intézmény vezetője azt mondta, nagyon örülnek a kitüntetésnek. Hangsúlyozta, a céljuk, hogy a gyerekeknek játékosan adják át a kertészkedés örömét, ezzel együtt pedig a környezet szeretetének fontosságát. – Nagyon sok munkánk van ebben, ez a bölcsőde a nagyszüleim birtokán van, tehát ők örökítették rám ezt a nagyon szép területet, utána pedig édesanyám tanította meg, hogyan kell kertészkedni, ő kertészmérnök volt. Ezt az egész szemléletet igyekszem a gyerekeknek most átadni, együtt ültetjük és locsoljuk a virágokat, és a gondozóim is nagyon sokat segítenek ebben, úgyhogy nagyon-nagy közösségi munka eredménye ez – tette hozzá.

A rendezvényen „Legszebb Konyhakertek” versenyben végzett lelkes, segítő munkájáért ajándékcsomagban részesült Szulágyiné Fülöp Margit és Juhász Ferenc. Feri bácsi örömét fejezte ki, hogy több mint tíz éve részt vehet ebben a versenyben, majd beszédében a környezetvédelem és a kertművelés fontosságára hívta fel a figyelmet. – Én szívből tudom mondani mindenkinek, hogy a kertbe kimenni egészség, én több betegségen is átestem az elmúlt években, és biztos vagyok benne, hogy a szőlőhegyi levegő nagyon jót tesz a szervezetnek, és egészséget teremt – hangsúlyozta.

A zsűri tagjai elismeréssel értékelték a kreativitást, a szakértelmet és a megfelelő gondozást. Gulyás Katalin főkertészt elmondta, hogy egyre több olyan portát látnak, amelyek ápoltak, igényesek és virágosak, ez pedig nagy öröm, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Hatvan minél rendezettebb képet mutasson. – Mindkét versenynek az a célja, hogy minél virágosabb, minél szebb legyen a város, illetve minél kulturáltabbak legyenek a kertjeink, ezek ne parlagon álljanak, hanem pompázzanak vagy virágoktól, vagy zöldségektől, vagy szőlőtől – közölte.

Gulyás Katalin hangsúlyozta, azt remélik, hogy a verseny hatására erősödik majd a helyi kertészeti közösség, és inspirációt kap mindenki ahhoz, hogy még szebb és gondozottabb konyhakerteket és virágos portákat hozzanak létre a jövőben.

Fotó: Albert Péter