Települési hírek

Kecskemét – Idén is keresik a legszebb kecskeméti konyhakerteket

Június 15-éig még lehet nevezni a kecskemétieknek szép konyhakerttel és balkonnal A legszebb konyhakertek versenyre. A mottó: a növényi sokféleség. A zsűri értékeli, ha minél több fajta zöldség és gyümölcs kap helyet a kertben

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén 12. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programnak. A kezdeményezés célja a kiskertek és konyhakertek újraértékelése, a lakosok élelmiszertermelésre való ösztönzése, egészséges és biztonságos élelmiszer előállítása.

konyhakert, Kecskemét,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

Növényi sokféleség

A 2024. év kiemelt témája: „A növényi sokféleség kertje” – A kertben minél több fajta és többféle zöldség, gyümölcs, fűszer- és gyógynövény kapjon helyet. Egy növényből többfajta méretű, színű, ízű legyen.

Elvárás, hogy a kertben minimum 5, az erkélyen/balkonon 5 edényben elhelyezett, 3 különböző konyhakerti növény termesztése történjen. A megművelt terület legyen szép, megfelelően gondozott, gyommentes. A megtermelt zöldségek/gyümölcsök minősége megfelelő legyen.

Öko-bio előnyt jelenthet

További elvárások: vegyszermentes művelés, szerves tápanyag utánpótlás, a termőtalaj védelme, csapadékvíz használat, öko/bio, régi módszerek alkalmazása, fűszer-, gyógynövények, régi, saját megőrzésű fajták megléte a kertben, madárbarát, rovarbarát kert kialakítása. A kertet lehetőleg több generáció művelje, illetve a kertben minél többféle növény és élőlény kapjon helyet! Vegyszer használata esetén a Permetezési napló naprakész, szabályos vezetése kötelező!

Balkontól a nagy kertekig

Nevezési kategóriák: Balkon: Erkélyen kialakított; Mini: 10 -50 négyzetméter; Normál: 50 négyzetméter felett; Zártkert 1: Zöldséges,

Zártkert 2.: Gyümölcsös, Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs); Közösségi: Csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertek

Még nem késő nevezni!

Jelentkezni 2024. június 15-éig lehet. A kitöltött jelentkezési lap leadható: személyesen az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Irodájában (Kecskemét, Csányi krt. 14. I. emelet 106.), vagy e-mailben, online: orosz.edina@aranyhomok.hu, vagy postai úton: Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1. címen. Az eredményhirdetés szeptember végén lesz.
További részletek: az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület honlapján, www.aranyhomok.hu. és  Facebook-oldalán.

Forrás: https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2024/06/legszebb-konyhakert-kecskemet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük