Települési hírek

Kocsér – „A LEGSZEBB KONYHAKERTEK” – KOCSÉR EREDMÉNYT HIRDETTÜNK A SZÜRETI VIGASSÁGON

A legnagyobb múltú kocséri eseményen, a hagyományos lovaskocsis szüreti felvonulás és vigasság alkalmával került sor  „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei verseny helyi fordulójának eredményhirdetésére az elmúlt szombaton.

A Szent Mihály napi változékony időjárás ugyan próbára tette a szervezők alkalmazkodó képességét, de végül minden meghirdetett program szerencsésen megvalósult.

Az általános iskolás osztályok díszes felvonulásához csatlakozott a Kocséri Népkör fogata is, a Szent István téren pedig már javában sutulták a szőlőt, mire a menet körbejárta a falut. A téren csősz játékba kapcsolódhattak be kicsik és nagyok, a tornacsarnokban pedig színes folklór műsor – énekszó, néptánc és nótaszó – szórakoztatta a vigadni vágyó közönséget.

A betakarítási ünnep alkalmából, ebben az évben is köszöntöttük azokat a kertművelőket, akik nemcsak egyszerűen teszik a dolgukat, hanem példaértékű munkájukkal hozzájárulnak a konyhakerti termelés és az önellátás népszerűsítéséhez.
Csoportunk szervezésében harmadik alkalommal vettek részt kocséri kertészek  „A legszebb konyhakertek” mozgalom versenyében, ami azért is örvendetes, mert a Magyar Örökség díjjal kitüntetett, országhatáron is átívelő program részeseként ők is hozzájárulnak a hagyományos paraszti tudomány fennmaradásához, annak továbbviteléhez.

A helyi versenyben idén 9 kertművelő és egy közösség, az általános iskola kertész szakköre mérettette meg magát, az eredmény pedig a következőképpen alakult:
Tóth Zoltánné – mint a legtiszteletreméltóbb korú kertész – különdíjban részesült.
Birkás Sándor – két kertet művelő kertészként – különdíjban részesült, legszebb gyümölcsös kertje pedig I. helyezést ért el.
Palya János – két kertet művelő kertészként – különdíjban részesült, egyik kertje a normál kategória  III. helyezését nyerte.
Pekár Hajnalka és Urbán Róbert kertje a normál kategória II. helyezését érdemelte, egyúttal különdíjban részesültek, mint az egyéni verseny legfiatalabb résztvevői.
Mészáros Ferencné mini kategóriába nevezett kertje idén II. helyezett lett, a szomszédjában művelt kerttel pedig a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda Gábor Áron Tagiskola kiskertészei kaptak közösségi kategóriában I. rangú elismerést.

Dávid Zoltán igen változatos növényféleségekkel beültetett vegyes kertjét I. helyezéssel díjazta a zsűri.
Idén is I. helyezést ért el Habon Judit és családja normál kategóriás konyhakertje, és – mint a legszebb zöldséges kert – ugyancsak I. helyezettként kapott elismerést Faragó Jánosné gyönyörű kertje.
A helyi verseny mini kategóriájának győztese idén Kissné Gyarmati Ágnes lett. Róla, és kertecskéjéről még fogunk írni a későbbiekben, hiszen nagy örömünkre, az országos program szakmai zsűrije szintén elismerésre méltónak találta a még 50 m2-t sem elérő konyhakertet.
Az eredményhirdetést ajándékokkal támogatta a Kaszap Kft. kocséri telepe és Utasi Tibor iparcikk boltja, a különdíjakat pedig Magyarné Kiss Zsanett virágüzlete ajánlotta fel. Ezúton is köszönjük nekik önzetlen támogatásukat!
A „Jó pap holtig tanul!” – tartja a mondás, mi pedig azt gondoltuk, hogy a jó kertész számára is hasznos lehet a kitekintés, ezért jövő tavasszal kerteseink tapasztalatszerző programokon fognak részt venni. A kiskertészek Kecskemétre fognak látogatni, ahol a Széchenyi városi Közösségi Kertben ismerkedhetnek meg a városi körülmények között szorgoskodó kertművelőkkel, az egyéni kertészek pedig a környező városok Kertbarát Köreinek tavaszi programjaiból szemezgethetnek majd.
Jövőre pedig ismét lesz Legszebb konyhakertek versenye Kocséron, reméljük egyre többen kedvet kapnak majd, hogy ne csak műveljék, hanem meg is mutassák munkájuk eredményét!

Ezúton is gratulálunk minden most díjazott kertművelőnek, további munkájukhoz pedig jó egészséget kívánunk mindannyiuknak!

Kasza Csabáné
Legyünk Kocsér Jó Gazdái

Forrás:http://www.hetihirek.hu/?mod=news&cla=news&fun=shownews&cat_id=4&id=8003808&temp=base

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük