Települési hírek

Szuha – Erika és Gábor saját paradicsomot teremtettek, az ország legszebb kertjét művelik a nógrádi faluban

A fővárosi lakást Balaton-felvidéki kertes házra, azt pedig nógrádi portára cserélték. Boros Erika és Pálinkás Gábor Szuhán saját kis paradicsomot alakított ki, ami olyan jól sikerült, hogy nekik ítélték az egyik első díjat a legszebb konyhakertek versenyén.

Szuha kis ékszerdobozként bújik meg a Mátra lábánál. A falu szinte egyetlen utcából áll, arról lefordulva hosszú felhajtón keresztül érkezünk meg Boros Erika és Pálinkás Gábor világába, ahol négy kutya köszönt kitörő lelkesedéssel. Már jócskán az őszben járunk, így a telken egymás mellett kialakított ágyásokban és az üvegházban csak néhány növény zöldell. Azonban oklevél bizonyítja, hogy nyáron bizony itt pompázott hazánk egyik legszebb konyhakertje. 

legszebb konyhakert
Erika és Gábor Szuhán alakították ki saját kis paradicsomukat, övék Magyarország egyik legszebb konyhakertje
Forrás:  Beküldött fotó

Budapesti lakástól a legszebb konyhakertig

– Már gyerekként érdekeltek a növények. Olyannyira, hogy biológusként diplomáztam – válaszol a kertészkedés szeretetét firtató kérdésre Erika. A telken álló kisebb ház konyhájában ülünk. A pulton hatalmas befőttes üvegekben káposzta savanyodik. A sütőben kenyér illatozik, amit Erika saját maga készít kovásszal, gluténmentesen. Míg a kertben egymást kergető kutyákra lassan sötétség borul, addig a ház minden szegletéből otthonos, puha melegség árad. Rögtön megértem mire gondolnak Erikáék amikor arról beszélnek, hogy olyan helyet teremtettek magunknak, ahonnan nem vágynak el. 

– Egy ideig Angliában dolgoztam, a vendéglátásban. Ott tanultam meg, hogy jó alapanyagok nélkül nincs finom étel – kapcsolódik a beszélgetésbe Gábor. – Mindketten szeretünk főzni, a gasztronómia a közös szenvedélyünk. Azonban azzal szembesültünk, hogy nagyon nehéz kiváló minőségű alapanyagot beszerezni. Hiszen a termelőknek az a fontos, hogy az áru ellenálló legyen és sokáig friss maradjon. Ezt főleg vegyszerekkel, műtrágyával érik el. Illetve hibrid fajtákkal, amikben nem a gasztronómiai értékét viszik tovább a zöldségnek, gyümölcsnek, hanem keresztezés által az ellenállóságot, a kemény héjat és húst. Így kapnak például íztelen gumiparadicsomot, de ez gyakorlatilag az összes nagyüzemi zöldségre igaz.

https://www.origo.hu/assets/images/google-news.svg A legfrissebb hírekért kövess minket a Nool.hu Google News oldalán is!

Balaton-felvidék után irány a Mátra!

A budapesti lakásban azonban csak álmodoztak a saját kertről. Ezért amint lehetőségük lett rá, vásároltak egy kis házat 1100 négyzetméteres telekkel Balatonalmádiban. Ők még szinte be sem költöztek, amikor 

  • két cica és 
  • egy kutya 

már családtagként csatlakozott hozzájuk. Később a csapat két kutyával és csirkékkel is bővült. Végre a kertet is művelhették, 300 négyzetméteren alakítottak ki magaságyásokat, de lett üvegház és néhány gyümölcsfa is. A balatoni telek végül kicsinek bizonyult, ekkor találtak rá a szuhaira, amit 2022 augusztusában vettek birtokba. 

– Szinte azonnal beleszerettünk a helybe ami az úttól kicsit távolabb, a fák takarásában, az erdő alatt található. A telken két épület állt, korábban nyaralóként üzemeltek. A kisebben alakítottuk ki a saját birodalmunkat, a nagyobban kényelmesen elfér a család és a barátok, amikor meglátogatnak minket. Ők is szeretik itt tölteni az időt – meséli Erika. – Későbbi terveink között szerepel az agroturizmus is. Az ide érkező vendégeknek a saját magunk által termelt alapanyagokból készített ételt tálalnánk fel. De ez még a jövő zenéje. 

galéria

Legszebb konyhakert Szuha

1/13

Legszebb konyhakert Szuha

Jelenleg munka mellett, hobbiból kertészkednek. A vetőmagokat Amerikából és Japánból szerzik be, ahol a különféle ősi fajták is megtalálhatóak. Sokkal finomabbak, tápanyag-dúsabbak, azonban nehezebb is termeszteni azokat, mert kevésbé ellenállóak. A fiatal pár csak biológiai módszerekkel védekezik a betegségek és kártevők ellen. Ami ugyan több munkával jár és sok utánajárást igényel, de az eredmény megéri a fáradságot. Nap mint nap végig kell járni a megművelt területet, így már akkor ki lehet szűrni a problémát, mielőtt elhatalmasodna. A kertben csak ősi fajtákat nevelnek, azokról tudnak magot gyűjteni, amit így nem kell minden évben újra megvásárolni. Sokszor frissítik új fajtákkal a készletet.

Költöztek a csirkék is

– Sokat olvasunk a témában, megismerjük és kipróbáljuk a különböző szemléleteket. A kertészkedés továbbra is egy közös hobbi számunkra, amit munka mellett csinálunk, de nagyon szeretjük, szívesen szánunk arra időt, nem jelent terhet. Ez az ami feltölt és nagyon jó látni, hogy a munkánknak van eredménye – sorolja Gábor. 

A Balatontól tíz csirke is költözött velük, a számuk azonban mára megsokszorozódott. Idén 180 szárnyas nevelkedett náluk, volt köztük liba és kacsa is. A tenyésztojásokat maguk keltetik, a kellő kort megért szárnyasokat feldolgozzák és azok a fagyasztóba kerülnek. Amit Erika és Gábor nem saját magának termel, azt más tenyésztőktől vásárolják: nyulat, galambot, vadat, marhát és tejterméket. A lényeg, hogy finom legyen, még fontosabb, hogy egészséges! 

Olyan közeget próbáltunk itt kialakítani, hogy ne vágyjunk el innen, még nyaralni se. Azt gondolom, hogy sikerült. Nem akarjuk feladni a modern élet pozitív velejáróit, csak tudatosabban akarunk élni, egyensúlyt találni. Igyekszünk a feldolgozott élelmiszereket kiiktatni az életünkből, kiszállni abból, ami nem tesz jót

 – mondja Erika, aki jelenleg a Semmelweis Egyetemen végzi a táplálkozástudományi mesterképzést. Illetve gomba-szakellenőri vizsgát is tett, mert aki a Mátrában él, annak érdemes jól ismerni a különféle gombákat is. Azóta sokféle gombát gyűjtenek a szezonban, amit szárítanak, aszalnak, savanyítanak, feldolgoznak. Ahogy a kertben megtermelt több száz fajta zöldséget is, azok íze semmihez sem fogható. 

A magaságyásokból és üvegházból leszüretelt finomságok nagy sikert aratnak a család és a barátok körében is. Sőt, még a faluban élő idősebb lakók is kértek már vetőmagot Erikáéktól. Az már csak hab a tortán, hogy a Magyarország legszebb konyhakertje versenyben idén először indultak és kategóriájukban nekik ítélték oda az elismerést.

Sokfelé jártam a világban, azt gondolom, hogy nem kell megváltozni, de érdemes átvenni a jól működő dolgokat. Szeretnénk példát mutatni, hogy így is lehet élni. Vidéken is stílusosan, rendezetten. Felismerni, a természet körforgását, ahol minden mindennel összefügg és ennek a részévé válni, amennyire csak lehet 

– hangsúlyozza Gábor. 

Forrás:https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2025/11/legszebb-konyhakert-gasztronomia-zoldsegek-szuha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük