Szuha – Erika és Gábor saját paradicsomot teremtettek, az ország legszebb kertjét művelik a nógrádi faluban
A fővárosi lakást Balaton-felvidéki kertes házra, azt pedig nógrádi portára cserélték. Boros Erika és Pálinkás Gábor Szuhán saját kis paradicsomot alakított ki, ami olyan jól sikerült, hogy nekik ítélték az egyik első díjat a legszebb konyhakertek versenyén.
Szuha kis ékszerdobozként bújik meg a Mátra lábánál. A falu szinte egyetlen utcából áll, arról lefordulva hosszú felhajtón keresztül érkezünk meg Boros Erika és Pálinkás Gábor világába, ahol négy kutya köszönt kitörő lelkesedéssel. Már jócskán az őszben járunk, így a telken egymás mellett kialakított ágyásokban és az üvegházban csak néhány növény zöldell. Azonban oklevél bizonyítja, hogy nyáron bizony itt pompázott hazánk egyik legszebb konyhakertje.

Forrás: Beküldött fotó
Budapesti lakástól a legszebb konyhakertig
– Már gyerekként érdekeltek a növények. Olyannyira, hogy biológusként diplomáztam – válaszol a kertészkedés szeretetét firtató kérdésre Erika. A telken álló kisebb ház konyhájában ülünk. A pulton hatalmas befőttes üvegekben káposzta savanyodik. A sütőben kenyér illatozik, amit Erika saját maga készít kovásszal, gluténmentesen. Míg a kertben egymást kergető kutyákra lassan sötétség borul, addig a ház minden szegletéből otthonos, puha melegség árad. Rögtön megértem mire gondolnak Erikáék amikor arról beszélnek, hogy olyan helyet teremtettek magunknak, ahonnan nem vágynak el.
– Egy ideig Angliában dolgoztam, a vendéglátásban. Ott tanultam meg, hogy jó alapanyagok nélkül nincs finom étel – kapcsolódik a beszélgetésbe Gábor. – Mindketten szeretünk főzni, a gasztronómia a közös szenvedélyünk. Azonban azzal szembesültünk, hogy nagyon nehéz kiváló minőségű alapanyagot beszerezni. Hiszen a termelőknek az a fontos, hogy az áru ellenálló legyen és sokáig friss maradjon. Ezt főleg vegyszerekkel, műtrágyával érik el. Illetve hibrid fajtákkal, amikben nem a gasztronómiai értékét viszik tovább a zöldségnek, gyümölcsnek, hanem keresztezés által az ellenállóságot, a kemény héjat és húst. Így kapnak például íztelen gumiparadicsomot, de ez gyakorlatilag az összes nagyüzemi zöldségre igaz.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Nool.hu Google News oldalán is!
Balaton-felvidék után irány a Mátra!
A budapesti lakásban azonban csak álmodoztak a saját kertről. Ezért amint lehetőségük lett rá, vásároltak egy kis házat 1100 négyzetméteres telekkel Balatonalmádiban. Ők még szinte be sem költöztek, amikor
- két cica és
- egy kutya
már családtagként csatlakozott hozzájuk. Később a csapat két kutyával és csirkékkel is bővült. Végre a kertet is művelhették, 300 négyzetméteren alakítottak ki magaságyásokat, de lett üvegház és néhány gyümölcsfa is. A balatoni telek végül kicsinek bizonyult, ekkor találtak rá a szuhaira, amit 2022 augusztusában vettek birtokba.
– Szinte azonnal beleszerettünk a helybe ami az úttól kicsit távolabb, a fák takarásában, az erdő alatt található. A telken két épület állt, korábban nyaralóként üzemeltek. A kisebben alakítottuk ki a saját birodalmunkat, a nagyobban kényelmesen elfér a család és a barátok, amikor meglátogatnak minket. Ők is szeretik itt tölteni az időt – meséli Erika. – Későbbi terveink között szerepel az agroturizmus is. Az ide érkező vendégeknek a saját magunk által termelt alapanyagokból készített ételt tálalnánk fel. De ez még a jövő zenéje.













galéria
Legszebb konyhakert Szuha
1/13
Legszebb konyhakert Szuha
Jelenleg munka mellett, hobbiból kertészkednek. A vetőmagokat Amerikából és Japánból szerzik be, ahol a különféle ősi fajták is megtalálhatóak. Sokkal finomabbak, tápanyag-dúsabbak, azonban nehezebb is termeszteni azokat, mert kevésbé ellenállóak. A fiatal pár csak biológiai módszerekkel védekezik a betegségek és kártevők ellen. Ami ugyan több munkával jár és sok utánajárást igényel, de az eredmény megéri a fáradságot. Nap mint nap végig kell járni a megművelt területet, így már akkor ki lehet szűrni a problémát, mielőtt elhatalmasodna. A kertben csak ősi fajtákat nevelnek, azokról tudnak magot gyűjteni, amit így nem kell minden évben újra megvásárolni. Sokszor frissítik új fajtákkal a készletet.
Költöztek a csirkék is
– Sokat olvasunk a témában, megismerjük és kipróbáljuk a különböző szemléleteket. A kertészkedés továbbra is egy közös hobbi számunkra, amit munka mellett csinálunk, de nagyon szeretjük, szívesen szánunk arra időt, nem jelent terhet. Ez az ami feltölt és nagyon jó látni, hogy a munkánknak van eredménye – sorolja Gábor.
A Balatontól tíz csirke is költözött velük, a számuk azonban mára megsokszorozódott. Idén 180 szárnyas nevelkedett náluk, volt köztük liba és kacsa is. A tenyésztojásokat maguk keltetik, a kellő kort megért szárnyasokat feldolgozzák és azok a fagyasztóba kerülnek. Amit Erika és Gábor nem saját magának termel, azt más tenyésztőktől vásárolják: nyulat, galambot, vadat, marhát és tejterméket. A lényeg, hogy finom legyen, még fontosabb, hogy egészséges!
Olyan közeget próbáltunk itt kialakítani, hogy ne vágyjunk el innen, még nyaralni se. Azt gondolom, hogy sikerült. Nem akarjuk feladni a modern élet pozitív velejáróit, csak tudatosabban akarunk élni, egyensúlyt találni. Igyekszünk a feldolgozott élelmiszereket kiiktatni az életünkből, kiszállni abból, ami nem tesz jót
– mondja Erika, aki jelenleg a Semmelweis Egyetemen végzi a táplálkozástudományi mesterképzést. Illetve gomba-szakellenőri vizsgát is tett, mert aki a Mátrában él, annak érdemes jól ismerni a különféle gombákat is. Azóta sokféle gombát gyűjtenek a szezonban, amit szárítanak, aszalnak, savanyítanak, feldolgoznak. Ahogy a kertben megtermelt több száz fajta zöldséget is, azok íze semmihez sem fogható.
A magaságyásokból és üvegházból leszüretelt finomságok nagy sikert aratnak a család és a barátok körében is. Sőt, még a faluban élő idősebb lakók is kértek már vetőmagot Erikáéktól. Az már csak hab a tortán, hogy a Magyarország legszebb konyhakertje versenyben idén először indultak és kategóriájukban nekik ítélték oda az elismerést.
Sokfelé jártam a világban, azt gondolom, hogy nem kell megváltozni, de érdemes átvenni a jól működő dolgokat. Szeretnénk példát mutatni, hogy így is lehet élni. Vidéken is stílusosan, rendezetten. Felismerni, a természet körforgását, ahol minden mindennel összefügg és ennek a részévé válni, amennyire csak lehet
– hangsúlyozza Gábor.
Forrás:https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2025/11/legszebb-konyhakert-gasztronomia-zoldsegek-szuha

