Települési hírek

Balkány – A BALKÁNYI ÓVODÁÉ AZ EGYIK LEGSZEBB KONYHAKERT AZ ORSZÁGBAN

A balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda idén is részt vett a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programban. 2018. október 15-én országos díjat vehetett át az intézmény vezetője az Agrárminisztériumban.

Az intézmény képviseletében Pásztor Lászlóné intézményvezető vette át a díjat Budapesten az Agrárminisztériumban, melyet Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára adott át.

Az óvoda tavaly pályázott először, hogy bekerüljön Magyarország legszebb konyhakertjei közé. Akkor oklevéllel értékelték munkájukat, most azonban díjat is nyertek a kis kertészek. Hiszen „2015 óta, amikor a Kneipp-szigettel együtt a Lasagne-gyógynövénykert kialakításra került, a munkát – szülői támogatás mellett – az óvodásokkal közösen végzik” – mondta az intézményvezető. A kiskertet az egyik nagypapa jóvoltából fűzfavesszővel vették körül, a szülők földet, palántákat és magokat ajándékoznak az óvodának, így teremhet meg minden az apró kezek gondoskodása jóvoltából az aprócska kertben: patisszon, padlizsán, füge, menta, feketeberkenye, rozmaring, ruta, zsálya, zöldborsó, karalábé, levendula.

Az óvodások a kertművelés első fázisától az utolsóig, a borsófejtésig vagy a Márton-napi sültek fűszerezéséig részt vesznek a feladatokban. A kis konyhakertnek is köszönhető, hogy a gyerekek naponta ehetnek zöldséget, s gyógynövénykert ahhoz is hozzájárult, hogy az óvoda kiérdemelje a „zöld óvoda” címet. Hiszen az öntözéshez esővizet gyűjtenek, komposztálnak és nem permeteznek.

Az országosan több mint 2000 megművelt kert között, melyek pályáztak, közösségi kategóriában hét országos díjat osztottak ki, az egyiket a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda kapta.

Szöveg: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye, fotó: Polyákné Tóth Nóra, Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda

Nyíregyházi Egyházmegye

 

Forrás:https://www.nyirgorkat.hu/?q=hir&id=2442

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük