Híreink

Zöldbolt.hu – KÉT TAVASZI PÁLYÁZAT A NÖVÉNYEK SZERELMESEINEK 

Idén is meghirdetik a „Balkon Aranya” illetve „A legszebb konyhakertek” pályázatokat. Mindkét megmérettetés szemléletformáló kezdeményezés, melyek célja, hogy az emberek jó példával elöl járva buzdítsák egymást a kiskerti önellátásra és/vagy közvetlen környezetük, életterük szépítésére, zöldítésére. Nevezz Te is!

BALKON ARANYA PÁLYÁZAT

A városokban a legtöbb balkon kihasználatlan, csupaszok a homlokzatok és a párkányok. Csakis rajtunk, városlakókon áll, hogy ezeket bezöldítsük, virágosítsuk, és ezzel tevékenyen hozzájáruljunk környezetünk szépítéséhez és a város mikroklímájának javításához is! A Balkon Aranya pályázat célja egy szebb és élhetőbb lakókörnyezet.

A Kortárs Építészeti Központ a Közösségi Kertek programján keresztül felkarolta ezt a csodálatos kezdeményezést. A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégiumban született meg az ötlet, ők indították útjára, amelyet a szervezők most tovább visznek.

A Közösségi Kertek, mint program nem csak a városi üres telkeket, de most már a lakókat ösztönözve a házakat is bezöldíti, közelebb hozva a természetet, s nem utolsó sorban ezzel a városi mikroklíma is javul. Idén is lehet nevezni közösségi kategóriában is! Zöldítsük be erkélyeinket, ablakainkat, szépítsük virággal a gangot!

 

Egy növényekkel teli balkon nemcsak lelket gyönyörködtet, de a mikroklímát is kellemesebbé teszi kánikula idején

 

A szervezők célja, hogy ezzel a pályázattal, illetve a Balkon Aranya Facebook oldalon posztolt napi tanácsokkal és ötletekkel mindenki számára könnyen hozzáférhetővé tegyék a kertészkedés és városszépítés örömét.

1. A pályázaton részt vehet

Minden magyarországi városi lakos, akinek lehetősége van lakókörnyezetében növényeket ültetni. Erkélyen, teraszon, gangon, vagy akár csak ablakpárkányon, netán belső udvaron, vagy tetőteraszon, mindenütt jól mutat a zöld!

2. Az alábbi kategóriákban lehet egyénileg és közösen (a szomszédokkal összefogva) is indulni:

I. Egyéni pályázó

  • Balkon, terasz – Erkélyen, teraszon végzett növénybeültetés
  • Párkány – Ablakpárkányon végzett növényesítés
  • Gang – Belső, illetve külső körfolyosón végzett egyéni kiültetés

 

II. Közösségi összefogásban

  • Párkány – Ablakpárkányon végzett növénytelepítés, min. két szomszéd, vagy teljes emelet összefogásával
  • Tetőterasz, belsőudvar – Lapostetős házak tetején, tetőteraszon, valamint belső udvarok, társasházak földszintjén burkolt felületeken végzett közösen, együttműködésben létrejött növényesítés.
  • Gang – Belső, illetve külső körfolyosón végzett kiültetés, min. két szomszéd vagy egész emeleti lakók összefogásával

 

3. A pályázat menete

A pályázók előzetesen fényképeket készítenek a zöldíteni kívánt területről, ablakpárkányról, gangról, teraszról, belső udvarról eredeti állapotában. Megálmodják, majd a növénykiültetés megvalósítása után, a pályázati időszak alatt bármikor elkészülhetnek a pályamunkák, amikor a pályázó a legteljesebbnek, legszebbnek ítéli, legyen az tavasz, nyár, vagy akár kora ősz.

A pályázati anyagokat a www.balkonaranya.hu oldalon található Jelentkezési lap kitöltésével lehet elküldeni.

A pályázat benyújtásának határideje: 2018. szeptember 17. hétfő, déli 12:00 óra

További részletek a Balkon Aranya weboldalon.

 

 

A LEGSZEBB KONYHAKERTEK VERSENYE

Számos önkormányzat csatlakozott 2018-ban is „A legszebb konyhakertek” versenyéhez, melyet Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere, hirdet meg évről-évre. Tavaly már 366 település közel 16.000 kertművelője csatlakozott a kezdeményezéshez, mely idén is várja önkormányzatok, civil szervezetek, közösségek, magánszemélyek jelentkezését.

A program a veteményezést, az otthoni haszonkert-művelést népszerűsíti. Szeretné elérni, hogy minél többen műveljenek konyhakertet; s a tudás, amely eddig évszázadok során összegyűlt, tovább öröklődhessen a generációk között.

A mai világban fontos tudatosítani, hogy bárki képes lehet – kicsiben vagy nagyban – az önellátásra; s egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges, friss élelmiszert biztosíthat családja számára a kertből. Ezzel nem csak a kertészek pénztárcája jár jól, de a vegyszermentes, helyi kertműveléssel a környezetvédelemért is sokat tesznek.

A szervezők csatlakozásra hívják mindazon – határon innen és határon túli – települések önkormányzatát, intézményét, civil szervezetét, közösségét, magánszemélyét, akik kedvet és erőt éreznek magukban ahhoz, hogy részesei legyenek ennek a programnak: településükön meghirdessék „A legszebb konyhakertek” versenyt, összegyűjtsék és lezsűrizzék a kerteket, majd a kategóriák első helyezettjei közül a legszebbeket jelöljék Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra. Számos település, város, kerület már csatlakozott; nézz körül, hátha a tiéd is köztük van, s nevezz a versenyre!

További részletek és jelentkezés a szervezők honlapján és Facebook oldalán.

Forrás:http://balkonaranya.hu/palyazat-2018/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük