Híreink

Nyolcszáznál is többen versengenek idén a „Legszebb konyhakert” címért

A ház körüli kertek ápolása és az önellátás a célja annak a mozgalomnak, amelyet tavaly hívott életre Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia. Az ősi hagyományokra visszatekintő kertkultúra felelevenítésével, fejlesztésével akár vidéken, akár a városokban megtermelhető egy-egy család zöldségszükségletének nagy része – idézi fel a program célját a szervezők csütörtöki közleménye

Mára országos akcióvá nőtte ki magát a kezdeményezés, amelyre nyár közepéig lehetett nevezni balkon (erkélyen kialakított), minikert (50 négyzetméterig), normál kert (50 négyzetméter felett) zártkert 1. (zöldséges), valamint zártkert 2. (gyümölcsös) kategóriában.

A magyar városok mellett Karcag határon túli testvérvárosai is csatlakoztak a kiíráshoz, így a felvidéki Szepsi, az erdélyi Székelykeresztúr, a délvidéki Bácskossuthfalva és a szerbiai Temerin is versenybe szállt.

Óvodák, iskolák is neveztek, és a mozgalom helyi szintű szervezése miatt több településen, többek között Bagon és Fonyódon kertbarát körök is alakultak. Idén olyan egyéni versenyzők is jelentkeztek, akiknek lakóhelyük önkormányzata hivatalosan nem csatlakozott.

„Nem az a cél, hogy mindenkiből őstermelő váljék, csupán a kedvező adottságokat, a zöld felületek megfelelő kihasználását szeretnénk elérni. Sajnos sokan feladták a ház körüli kertek művelését, noha korábban szüleik, nagyszüleik életvitelének szerves része volt az udvar” – idézte fel Kovács Szilvia.

Forrás:https://www.agroinform.hu/bulvar/nyolcszaznal-is-tobben-versengenek-iden-a-legszebb-konyhakert-cimert-11859
https://hvg.hu/gasztronomia/20130711_Tobb_szazan_akarjak_a_Legszebb_konyhakert
https://www.delmagyar.hu/szorakozas/nyolcszaznal_is_tobben_versengenek_a_legszebb_konyhakert_cimert/2341461/
https://www.kisalfold.hu/szorakozas/nyolcszaznal_is_tobben_versengenek_a_legszebb_konyhakert_cimert/2341461/
http://www.agroline.hu/hir/nyolcszaznal-tobben-versengenek-a-legszebb-konyhakert-cimert


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük