Települési hírek

Velence – Ments meg egy kertet!

Iskolánk a 2018. évben is részt vett az Agrárminisztérium által meghirdetett „Ments meg egy keretet!” programban, amely szervesen illeszkedik „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei című országos versenybe. Intézményünk közösségi kert kategóriában indult, amit az intézmény tankertészetén belül alakítottunk ki. Az ötletet az adta, hogy a helyi nyugdíjasok, akik közül sokan emeletes házakban laknak, vagy a hajdani konyhakertjük helyén mára füvesített udvar lett, kertészkedésre nincs megfelelő helyük.
Mivel igényük van erre, a program keretében a tankertészetben egy kb. 300 m2-es területen ehhez a diákok segítő közreműködése mellett lehetőséget szeretnénk teremteni. Gyógy- és fűszernövények, valamint az oktatás során a tanagyagban szereplő, alapvető konyhakerti haszonnövények termesztésébe és művelésébe kapcsolódhatnak így be. Erről az egyik helyi nyugdíjas klubbal működtünk együtt, akik nagy örömmel fogadták a kezdeményezést. Kéthetente, amikor a programban részt vevő tanulók gyakorlaton voltak, a nyugdíjasok csatlakoztak hozzájuk és közösen, tapasztalatcsere mellett munkát és a kikapcsolódást egyesítve értékes időt tölthettek együtt. Ehhez az eszközök, a szaporítóanyagok és a többi szükséges feltétel rendelkezésre állt.A gondozott kertekben zajló munkákról fotódokumentációt készítettünk és naplót vezettünk a tanáraink segítségével, amelyeket megküldtünk a „Ments meg egy kertet!” program koordinátorának. A jelentéseket az agrártárca szakértője Kovács Szilviával, a „Magyarország legszebb konyhakertjei” verseny kezdeményezőjével közösen értékelte. A 2018. évi megmérettetésen három kiemelt kategóriában kaptak díjat a versenyzők: 7 iskola példaértékű munkáért; 4 kiváló munkáért; 27 jó munkáért részesült elismerésben. 8 intézmény pedig oklevelet vehetett át a programban történő részvételért.

A 2019. február 27. ünnepélyes programértékelőn és díjátadón 3 kiemelt munkát végzőt iskola egyikeként a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulóit is felkérték, hogy egy rövid előadás keretében mutassák be a programjukat.

A prezentációt Őri Gergő végzős gazda tanulónk ismertette. A díjazáskor a példaértékű munkáért iskolánk  elismerő oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkártól és Kovács Szilviától, a verseny programigazgatójától, Karcag város alpolgármesterétől. A helyszínt a budapesti Mezőgazdasági Múzeum adta.

Felkészítő tanár: Boruzs Ferenc

Forrás:https://www.entz.hu/index.php/182-ments-meg-egy-kertet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük