Települési hírek

Békés – Ökotudatos magatartásra nevelik a békési ovisokat

Közösségi kategóriában elismerő oklevélben részesült a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Fürkész Központi Óvoda konyhakertje.
Az országos programban való részvétellel hozzájárultak a nemzet kultúrájának gazdagításához, hagyományok ápolásához, az értékek továbbörökítéséhez. Az elismerő oklevelet a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Szakáli István Lóránd és Kovács Szilvia programigazgató adta át. Az oklevelet az intézmény részéről Béres Istvánné igazgató, Fazekas Klára tagóvoda-vezető, és Bagolyné Szűcs Andrea óvodapedagógus vette át. Az átadó ünnepségen elismerésben részesült Izsó Gábor, Békés polgármestere és Zsombok Ágnes Andrea települési koordinátor is. „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei mozgalmat Kovács Szilvia – programigazgató Karcag alpolgármestere indította 2005-ben civil kezdeményezésként.
A Fürkész Óvoda pedagógiájának kiemelt tevékenysége a külső világ megismerése, a gyermekek környezeti szemléletformálása, az ökotudatos magatartásformálás. Feladatuknak tartják a hagyományos kertművelési ismeretek átadását, az ökopraktikák megismerését. Az intézmény bioveteményesében mini, magas művelésű parcellás ágyásokat alakított ki. A csoportok rendszeresen kilátogatnak a kiskertjükhöz és a szezonális kerti munkákat a pedagógusok és a dajkák segítségével együtt végzik el.

Kertekben haszonnövényeket, kultúrnövényeket, gyógynövényeket, dísznövényeket, szárításra alkalmas virágokat nevelgetnek. A gyerekek a talajművelés minden munkafázisában rész vesznek: talaj előkészítés, veteményezés, palántázás, öntözés. A beérett zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket közösen takarítják be. A gyerekeken keresztül eljutnak a szülőkhöz, a családokhoz, munkahelyekhez azok az információk melyek a változás elindítói lehetnek.

 

Forrás:https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/okotudatos-magatartasra-nevelik-bekesi-ovisokat-1097243/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük