Települési hírek

Martfű – Elismerés a lakókörnyezetüket szépítőknek és a konyhakertet művelőknek

Martfű Város Önkormányzata 2015-ben is várta a pályázatokat a „Szép környezet” cím elnyerésére valamint, az országos programhoz csatlakozva, idén is meghirdette „A legszebb konyhakertek” versenyt. A „Szép környezet 2015” díjak és „A legszebb konyhakertek Martfű, 2015” oklevelek átadására október 21-én, a Földünkért világnapon, a Polgármesteri Hivatalba várták a környezetüket példa értékűen ápoló és az önellátó, környezetbarát gazdálkodást folytató martfűi pályázókat.

A Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Turisztikai Albizottság az elismerő címek odaítélésére vonatkozó javaslatát a 2015. szeptember 30-i ülésén fogadta el a képviselő-testület.

 „Szép környezet 2015” feliratú emléktáblát vehettek át az Ifjúság út 1. szám alatti lépcsőház képviselői, Bélteki Tibor és felesége (Levendula utca), Varga András és felesége (Kőrizs utca) valamint Gábor Gyula és felesége (Jókai út).

A legszebb martfűi konyhakertek versenyében, a mini kertek körében Stonawski Józsefné (Szolnoki út), normál kert kategóriában Mille János (Mandula út), a balkonon, erkélyen nevelt haszonnövények terén Hangodi Zsolt (Szolnoki út), a vegyes hasznosítású zártkertek körében (zöldség és gyümölcs) Tóth-Fekete Mihályné (Rákóczi út) és családja vehette át az önkormányzati elismerést jelképező okleveleket. Stonawski Józsefné mini kertjét az országos megmérettetésre is alkalmasnak ítélte a zsűri, amiért a versenyben legsikeresebb kerttulajdonos szintén emléktáblát vehetett át.

Emléklappal ismerték el Vass Éva és Gaál Albert, a bírálatban részt vevő albizottság tagjai, és Vinczéné Balogh Magdolna, a Martfűi Civil Kerekasztal vezetője értékelő munkáját is.

Az önkormányzat 2012-ben döntött a „Szép környezet” cím alapításáról, és ekkortól kapcsolódott be a Karcagról indult, mára országossá vált, „A legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei országos programba is.

A „Szép környezet … év” cím annak az ingatlantulajdonosnak, -használónak adományozható, akinek ingatlana, családi háza, társasháza, lépcsőháza megjelenésében harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezetbe, és az összkép vonatkozásában a legszebb képet nyújtja.

– A martfűi lakókörnyezetek igazán szépek, de vannak kiemelkedően példa értékűek is közöttük – utalt a díjazott lépcsőház közösségének munkájára, a bejárás során látott növényritkaságokra és az ingatlanok előtti közterületek gondozottságára a verseny értékelésekor Szekeres Mónika Gizella önkormányzati képviselő, a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Turisztikai Albizottság vezetője, a programok koordinátora. Az értékelésben a kertek, előkertek, udvarok gondozottsága, gyomnövényektől való mentessége, de a rágcsálók elleni védekezés és a házszám feltüntetése is szerepet játszott.

A Kovács Szilvia, Karcag Város Alpolgármesterének kezdeményezésére életre hívott konyhakertprogram célja, hogy népszerűsítse a saját termelésű élelmiszerek konyhaasztalra kerülését, melyek fejlődését maguk a kert gondozói kísérhetik figyelemmel, visszatérve így a szüleink, nagyszüleink által megművelt kertekhez.

Ebben az évben is két alkalommal látogatott el a helyi zsűri a benevezett kertekbe. Az értékelés kiemelt szempontjai a fűszernövények jelenléte, a biokertészet megvalósítása, a madárbarát kert, a komposztálás, valamint a kert a környezetet kímélő vízzel való ellátása voltak.

— Többen is nevezhetnének ezekre a pályázatokra, mert ahhoz képest, hogy Martfű ipari település, a városkép szép és rendezett, ami az itt élőknek is köszönhető – bíztatott már most a jövő évi pályázatokba való bekapcsolódásra dr. Papp Antal polgármester.

Ezekkel az akciókkal az önkormányzat igyekszik kellő megbecsülést, elismerést és nyilvánosságot adni azoknak, akik készek tenni környezetük szebbé, otthonosabbá tételéért, és azoknak is, akik az önellátó, környezetbarát gazdálkodást felvállalva, életmódjukka, szemléletükkel például szolgálhatnak mindannyiunk számára.

Herbály Jánosné

 

 

Forrás:http://www.martfu.hu/?module=news&action=show&nid=217994

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük