Szeged – Tulipánhagymát kaptak Szeged legszebb kertjeinek kertészei + FOTÓK

A legszebb szegedi kerteket kerestette a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A Virágos Szeged Városszépítő Mozgalom sokak által várt esemény a Tisza-parti városban, akárcsak a novemberi díjátadó, amikor nemcsak jutalmazzák a városszépítő törekvéseket, hanem a nagyközönség számára be is mutatják a mini oázisokat.

Madárbarát kertek, balkonládikák, biokertek, mulcsos talajtakarással kezelt parcellák – csak néhány szegedi törekvés azok közül, melyeket a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. elismerésre méltónak talált. Számos pályamunka közül, öt kategóriában választották ki a legszebb kerteket, a közönség pedig internetes szavazás alapján szólhatott bele a díjazottak névsorába. “Azért hoztuk létre ezt a díjat, és azért szeretnénk ma ünnepelni önöket, hogy minél többen csatlakoznának önökhöz, minél több családot és lakóközösséget, kis közösséget aktívabban be tudjanak vonni és ezáltal szebbé tudják tenni környezetüket. Aki valaha fogott már kapát a kezében tudja, mennyi mindenről szól a mi munkánk Szegeden, milyen sok felelősséggel jár” – mondta Makrai László, a környezetgazdálkodás ügyvezetője.

A díjátadót megelőzően a cégvezető néhány gondolatban ismertette a résztvevők előtt a a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 110 dolgozójának munkáját, évszakonként eltérő feladatait. A város egész területére kiterjedő közterület fenntartási feladatok közé tartoznak a játszóterek, parkok, bizonyos útszakaszok karbantartási munkálatai, valamint az olyan csinosítgatások is, mint a virág- vagy a faültetést és a téli díszkivilágítás felszerelése. Jelenleg városszerte zajlik a lombgyűjtés, ami 1000 tonna levelet jelent, illetve hátra vannak még a fanyesési, kivágási és természetesen az ültetési munkák is. Makrai László hangsúlyozta: csak azokat a fákat vágják ki, melyek állapotuk miatt balesetveszélyesek, idén ez összesen 800 fát jelent – hasonlóan a tavalyi évben kivágottakhoz. Azonban közel ugyanennyit ültetnek a környezetgazdák, tavasszal már 382 csemetét adtak Szegednek és további 400-at terveznek még. Idén is kiemelt figyelmet fordítanak a karácsonyi díszkivilágításra, a város több pontján is felszerelik a hangulatos elemeket, többek között a visszatérő és sokak által várt Csodaszarvas is hamarosan elfoglalja méltó helyét a Dugonics téren.

viragos_szegedert17kf

Az immár harmadik alkalommal megrendezendő Virágos Szegedért program számos pályázót vonzott, népszerűnek bizonyult tehát az idei évben is a megmérettetés a lakók között. Ki kiskerttel, fűszerkerttel és gyümölcsössel nevezett, a jutalom az oklevél és emléklap mellett egy-egy tulipánhagyma volt.

A Virágos Szegedért kezdeményezés díjazottjai

Családi házas utcafronti előkertek kategóriában
I. Pálfalvi Csenge
II. Turi Lajos
III. Trója Ferenc
Közönségdíj: Kószó László

Balkonok, erkélyek kategóriában
I. Nyemcsokné Mihályi Zita
II. Nagyné Nyiri Emese
III. Tanács Ilona
Közönségdíj: Buela Istvánné

Lakótelepek, bérházak, társasházak közösségi kertje kategóriában
I. Nagy László
II. Pipicz Zoltán
III. Kruzslicz Lászlóné
Közönségdíj: Nagy Attiláné

Intézmények közösségi kertje kategóriában
I. Szabadság Úszóház VTE
II. Heller Ödön Művelődési Ház
III. Tóth Józsefné
Közönségdíj: Lengyel Istvánné

Üzletek, kereskedelmi és vendéglátó egységek kertje kategóriában
I. Erdősi Róbert
II. Ábel Antal
Közönségdíj: Erdősi Róbert

A “Legszebb konyhakertek” országos programhoz immár második alkalommal csatlakozott Szeged. A saját kertben nevelt zöldségek, gyümölcsök, fűszer- és gyógynövények díjazására is a Virágos Szegedért rendezvény keretében került sor.

Mini kert kategóriában
I. Makra Andrásné
II. Pataki Pálné
III. Busa Ferencné

Normál kert kategóriában
I. Tóth Péter és családja
II. Tóthné Radnai Nikolett
III. Ábrahám György és neje

Közösségi kert kategóriában
I. Makkosházi Kertbarátok
II. Megálló közösségi kert

Zártkert – zöldség kategóriában
I. Zsótér Zsuzsanna

Zártkert – gyümölcs kategóriában
I. Farkas József

Zártkert – vegyes kategóriában
I. Mayer Erika

 

Forrás:https://szegedma.hu//2015/11/tulipanhagymat-kaptak-szeged-legszebb-kertjeinek-kerteszei-fotok;

http://article.wn.com/view/2015/11/20/A_magyar_konyhakertek_megmuvelese_egyre_dinamikusabban_terje/;

http://huforex.com/a-magyar-konyhakertek-mar-a-spajzban-vannak/;

http://www.tozsdehirek.hu/magyar-konyhakertek-mar-spajzban-vannak/618460;

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/a-magyar-konyhakertek-mar-a-spajzban-vannak-776335;

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük