Híreink

Legszebb konyhakert a börtönben

Még a tavalyi év során a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet csatlakozott a „A legszebb konyhakertek” –  Magyarország  legszebb  konyhakertjei  országos programhoz. Az intézet egyik kisudvarán kialakításra került konyhakertet szakköri foglalkozás keretében fogvatartottak ültették és gondozzák felügyelettel.

A tevékenység sikeres megvalósításával elérni kívánt eredmények volt, hogy a fogvatartottak legyenek motiváltak a munkaszerepekre, végezzenek használati értékkel bíró feladatokat. Tanuljanak értékóvó magatartást, legyenek tisztában a kertművelés hasznosságával. Készítsenek újrahasznosítható anyagokból használati tárgyakat, pl virágtartót. Tegyék szebbé a börtönön belüli közösségi színtereket, mutassák be a tevékenység kézzel fogható eredményét a többi fogvatartott részére.

A szakköri foglalkozások májusban kezdődtek és folyamatosan egész évben tartottak öt, tíz kertszerető fogvatartott részvételével. Balkonládákban és nagyobb általuk készített ládákban nevelhettek paradicsomot, paprikát, valamint fűszernövényeket és virágokat. A foglalkozásokról készült fényképeket elküldtük a pályázatra, amelynek idén március 11-én volt intézeti szintű „eredményhírdetése”. Intézetünkbe látogatott Kovács Szilvia Karcag Városi Önkormányzat alpolgármestere, a program programigazgatója, aki átadta az intézet parancsnokának elismerő oklevelét, amely szerint közösségi kategóriában, a börtönben gondoztunk legszebb konyhakertet.

Ajándékkal érkezett az alpolgármester asszony, melyet átadott a kertgondozásban részt vevő fogvatartottaknak, akik viszont megajándékozták a programigazgatót. Az átadóünnepségen a következőket mondta:

„Hétfő délután látogatást tettünk Szolnokon, hiszen 2018. évben első alkalommal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet konyhakertje is nevezett „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje országos programba. Az Intézet udvarán ládákban alakítottak ki konyhakertet és 10 fő fogvatartott művelte egész évben. A szolnoki intézet nevezésével az országban elsőként vett részt a programban büntetés-végrehajtási intézet, amely rendhagyó és egyben példaértékű is! Reméljük, hogy ez évben is folytatják a megkezdett munkát, és több intézet is követi majd példájukat!”

Forrás:https://bv.gov.hu/hu/intezetek/bvszervezet/hirek/2599

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük