EseményekTelepülési hírek

Pusztaszabolcs – Nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk Pusztaszabolcson

Kedden (május 28.-án) délután személyautókkal indultunk Pusztaszabolcsra, ahol azok vártak bennünket, akik hosszú évek óta eredményesen szervezik Magyarország Legszebb Konyhakertje helyi versenyét és sikeresen szerepelnek az országos vetélkedésen is. Házigazdánk Czöndör Mihály volt, és a találkozón részt vettek a zsűrizésben segítő társai, valamint a legsikeresebb kertművelők is.
Ezt a mozgalmat és versenyt Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere indította el és kezdetektől fogva támogatja az agrártárca is. A program célja, hogy a kertművelők munkája a versenynek köszönhetően kapjon nagyobb elismerést, és példájuk során minél többen műveljenek konyhakertet; hiszen így az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhet a generációk között.

Pályázni többféle kategóriában lehet: a balkon kertektől a zártkerteken át a közösségi kertekig. A legtöbb településen az önkormányzat nevez a versenyre és bíz meg civil szervezeteket/szakembereket a helyi verseny zsűrizésével. A legjobbakat aztán felterjesztik országos díjazásra. Házigazdáink elmondták, hogy ők hogyan szervezik a helyi versenyt, milyen máshol is hasznosítható tapasztalatokat szereztek az évek során. Munkájuk nagyon eredményes, mert már évek óta 30-35-en neveznek a versenyre és több országos díjat hoztak el. Olyan szakmaisággal és szeretettel beszéltek a kertészkedésről, a mozgalomról, hogy többen úgy gondoljuk, jövőre nekünk is be kellene szállni a küzdelembe.
Vendéglátónk a Hagyományok Házában fogadták csapatunkat, ahol nagyon színvonalas néprajzi és helytörténeti gyűjtemény látható. Hosszasan gyönyörködtünk az elődeink által használt tárgyakban, amik egy része nekünk is ismerős volt gyerekkorunkból.
A tájékoztató és a múzeumlátogatás után felkerestünk három kertet. Először Bökényi Margit, majd Papacsek György, végül Kerepesi Vince csodálatos kertjét néztük meg. Mindegyik más jellegű volt, de az közös volt bennük, hogy mindegyiket nagy hozzáértéssel alakították ki és gondozzák a tulajdonosaik; valamint az, hogy nekünk nagyon tetszettek.
Ezúton is köszönjük azt a kedvességet, szeretetet, amivel fogadtak bennünket pusztaszabolcsi új kertbarátaink!

Szerző: Máthé Ferenc

 

Forrás:http://kertbarik.hu/index.php/271-nagyon-szivelyes-fogadtatasban-volt-reszunk-pusztaszabolcson

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük