Települési hírek

Kocsér – CSALÁDI GAZDASÁGBA LÁTOGATTAK A KOCSÉRI KONYHAKERTÉSZEK

Amióta emlékszem, Kocséron nagy hagyománya volt a háztáji termelésnek, és bár az utóbbi évtizedekben sokan felhagytak kertműveléssel, szerencsére még vannak, akik hisznek az önfenntartásban, és vannak akiknek fontos, hogy friss zöldség és gyümölcs kerüljön a család asztalára.

Őket hívtuk és hívjuk versenybe már negyedik éve, hogy mutassák meg munkájuk eredményét és persze reméljük, hogy példájuk nyomán egyre több kertben ültetnek majd újra haszonnövényeket.
„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei mozgalomhoz csatlakozva már számos országos elismerést is magukénak tudhatnak a kocséri kertművelők, akik szívesen osztják meg tapasztalataikat egymással is és mindenki mással, aki kíváncsi a praktikáikra.
A jó pap is holtig tanul! – tartja a mondás, és igaz ez a jó kertészekre is! – Ezért a verseny helyi résztvevőivel Kiss János családi gazdaságba látogattunk május 22-én, szerdán délután.
A Kecskemét melletti kertészetben fóliás és szántóföldi termesztési technológiával egyaránt megismerkedhettek a résztvevők. A fóliákban uborka, a szabadföldön pedig kukorica, borsó, sütőtök, fokhagyma, zeller és fejtőbab ültetvényeket tekinthettük meg.
Házigazdánk régi ismerősként fogadta a kocsériakat, és szívesen avatott be minket a gazdaság kulisszatitkaiba. Röviden elmesélte, hogy a szülői házra alapozva építették ki kertészetüket, 30 éve foglalkoznak zöldségtermesztéssel, a családtagokon kívül pedig jelenleg 6 alkalmazott látja el a munkát. 34 fóliasátorban termesztik az uborkát, a legnagyobb fóliaház alapterülete több mint 2000 m2. Az öntözést és a folyamatos tápanyag utánpótlást korszerű automata öntözőrendszer biztosítja, melynek beszerelése az utóbbi évek legnagyobb beruházása a kertészetben.
A látogatás során szó esett az optimális ültető közegről, a zsákos és ládás palántaágyak alkalmazásáról, a fajtaválasztásról, a növényvédelemről, a betakarításról és az értékesítés témaköréről is.
Miután minden kérdésünkre választ kaptunk, autókba szálltunk, hogy megnézzük a szabadföldi ültetvényeket is.
Kukoricaföldön át haladtunk, majd megálltunk a borsóföldek mellett. Itt szintén téma volt a fajtaválasztás, sőt már meg is kóstolhattuk a zsenge borsót. Idén három féle zöldborsót vetettek és miután nem a feldolgozó ipar számára termelnek, hanem piacra viszik a portékát, a szedés is kézi erővel történik. Erre alkalmanként 50 embert foglalkoztatnak, aminek azonban jelentős költséghatása van.
A borsóföld másik végéről visszatekintve impozáns látványt nyújtó birtokon visszafelé haladva egy-egy pillantást vetettünk a sütőtök, a bab és a zeller ültetvényekre, végül pedig a fokhagymatermesztés gyakorlatába kaptunk némi betekintést.
A közel két órás látogatás során számos tapasztalatot és praktikus tanácsot osztott meg velünk vendéglátónk, ezért bízunk benne, hogy a résztvevők haszonnal alkalmazzák majd kiskertjeikben a látottakat és hallottakat!
Ezúton is köszönjük Kiss Jánosnak a szíves fogadtatást, az útravalóul kapott bőséges termékkóstolót pedig hálásan köszönjük!

Kasza Csabáné
Legyünk Kocsér Jó Gazdái

Forrás:http://www.hetihirek.hu/aktualis-lapszam-hirek/csaladi-gazdasagba-latogattak-a-kocseri-konyhakerteszek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük