Települési hírek

Martfű – December 5.-én lezajlott a Legszebb Konyhakertek országos mozgalom záró rendezvénye

Ezen alkalommal köszönte meg Kovács Szilvia ötletgazda, programigazgató a nevezett településeknek az országos programhoz való csatlakozást; a koordinátoroknak a helyi munka szervezését, lebonyolítását; a zsűri elnököknek pedig azt a hálátlan feladatot, amely során a sorrendet kellett eldönteniük a településükről benevezett szebbnél szebb kertek között.
Kovács Szilvia részletes ismertetőjéből néhány adat, amely jellemzi a 2019-es évet.

Benevezett települések száma: 378 Jász-Nagykun Szolnok megyéből: 26 település
Összes benevezett kert: 2 384 db, átlagos kertméret: 730 m2, a területük összesen: 174 ha.

Benevezett személyek száma: 2.384 fő.

Korosztályi összetételből néhány kiragadott példa.

F 6 éves korig 6 249 gyermek a Közösségi óvoda kertek révén,

F 6-10 évesig: 3 303 gyerek az Iskolakertek benevezettjei,

F    10-20 évesig: 1 557 diák a benevezett Tanulókertek művelői.

F 60-70 év között: 2 845 fő.

F 70-80 év között: 2 103 fő.

Az országos zsűri elnöke dr. Roszik Péter a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft igazgatója szakmai szempontok alapján értékelte a benevezett kertekről – a bírálati szakaszban két alkalommal – kiállított Értékelő lapokat. Érdekes és értékes megállapítások hangzottak el, amelyek MINDEN – nem csak a benevezett – kerttulajdonosnak tanulságul szolgálhat.

Erről a Martfűi Városszépítő Egyesület honlapján – varosszepito-martfu.hu – olvashatnak majd egy részletes anyagot azok, akiknek – a saját kert kapcsán – érdekes lehet.
A rendezvényen Kovács Szilvia bejelentette, hogy a mozgalmat 2020 évre is meghirdetik. Várják a nevezéseket az eddig ismert kategóriákban!

A www.alegszebbkonyhakertek.hu/ oldalon is megjelent a martfűi konyhakertek díjátadó cikke.

Martfű – Díjátadó ünnepség – Kertészkedni jó dolog

Az ide évben hatodik alkalommal kapcsolódott Martfű város „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz, és rendezte meg „A legszebb konyhakertek” helyi versenyt. A program koordinálását az utóbbi években a Városszépítő Egyesület vette át az önkormányzattól.

A kerttulajdonosok jelentkezését követően a helyi zsűri két alkalommal látogatott el a nevezett kertekbe, amelyek ezúttal is szakszerűen megmunkált ágyásokat, egészséges növényeket, zöldségeket és gyümölcsöket rejtettek.

„A legszebb konyhakertek” mozgalom martfűi résztvevőit elsőként Vinczéné Balogh Magdolna köszöntötte. A Martfűi Városszépítő Egyesület kertészmérnök vezetője szeretné, ha mindenki örömét lelné a kertészkedésben, abban, hogy kikapcsolódhat a mindennapok taposómalmából. Jó lenne, ha minél többen a családot is be tudnák vonni.

A kertészkedés a földnek, az egészségünknek és a hangulatunknak is jót tesz. Magdika bízik benne, hogy egyre többen osztják a véleményét, amely szerint egészen jó dolog kertészkedni.

A Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere kezdeményezésére életre hívott program célja is az, hogy népszerűsítse a saját termelésű élelmiszerek konyhaasztalra kerülését, melyek fejlődését maguk a kert gondozói kísérhetik figyelemmel, visszatérve a szüleink, nagyszüleink által megművelt kertekhez.

– A város eddig elért szép eredményei méltán bizonyítják, hogy Martfű vidékén gazdag a keltkultúra, őrzik a hagyományokat, ízletes gyümölcsöket és zöldségeket termelnek szakszerűen gondozott kertjeikben. A www.alegszebbkonyhakertek.hu/ oldalon is megjelent a martfúi díjátadó.

Vinczéné Balogh Magdolna
Martfűi Városszépítő Egyesület

Forrás:https://varosszepito-martfu.hu/hirek-a-legszebb-konyhakertek-mozgalomrol/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük