Ments meg egy kertet! – országszerte lehet pályázni

Az Agrárminisztérium idén országosan is meghirdeti a „Ments meg egy kertet!” programot. A Kertészkedés Éve alkalmából 2016-ban elindított, és az első években kizárólag az AM fenntartású iskolák részére elérhető programot az agrártárca az első évek pozitív tapasztalatai, a programban rejlő szakmai és társadalmi értékek miatt országos szintűre terjeszti ki.

A felhívásra jelentkező diákok és tanáraik egy-egy elhanyagolt kertet, földterületet mentenek meg évről évre. A közösséget és generációs hidakat is építő programnak a kertművelésen túl jelentős társadalmi hozadéka is van, hisz a diákok az intézményi, illetve tankertek kitartó gondozása, művelése mellett vállalhatják idősek, vagy más módon rászoruló, például mozgásukban korlátozott magánszemélyek tulajdonában lévő kertek, földterületek megművelését is.

Kép letöltése

Fotó: Agrárminisztérium

Idén, csatlakozva a biodiverzitás évéhez, a felhívás kiemelt témája a biológiai sokféleség lesz. Ezért a havi kertnaplók, beszámolók elbírálásánál kiemelt hangsúlyt kap ebben az évben a természetes körforgáson alapuló, madár-, kisemlős, beporzó és rovarbarát, környezetkímélő, vegyszermentes kertművelés.

Az idei év a program országos kiterjesztése mellett abban is más lesz, hogy a felhívást az Agrárminisztérium pályázat formájában hirdeti meg három kategóriában („tankert, intézményi kert”, „pihenőkert, díszkert” valamint „természetes haszonkert”). Ami ugyancsak újdonság, hogy kategóriánként az első három helyezett külön díjazásban részesül és elnyeri az „Év Kertmentő Csapata” díjat is munkája kiemelt elismeréseként.

A pályázati anyagokat az egyes csapatok a Ments meg egy kertet! program online pályázati felületén keresztül tudják feltölteni, ahol a programhoz újonnan csatlakozó iskolák egyúttal regisztrálhatnak is. A programban megművelt kertek nevezés útján részt vehetnek „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenyben is.
A pályázati felhívás „Az Év Kertmentő Csapata” díj elnyerésére itt érhető el. A kertmentő csapatok pályázattal kapcsolatos kérdéseiket a mentsmegegykertet@am.gov.hu e-mail címre küldhetik meg.

(AM Sajtóiroda)

 

 

forrás: https://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kornyezetugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/ments-meg-egy-kertet-orszagszerte-lehet-palyazni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük