Települési hírek

Kocsér – A LEGSZEBB KONYHAKERTEK – DE VAJON MEGÉRI KERTÉSZKEDNI?

Örök kérdés és sok-sok vita tárgya, hogy megéri-e kertet művelni, megéri-e veteményest gondozni…

Nos, sem megerősíteni, sem cáfolni nem fogom most egyik álláspont képviselőit sem, mindössze néhány gondolatot szeretnék megosztani az olvasókkal.

Hiszem, hogy a termőföld azért van, hogy teremjen.
Hiszem, hogy az egészséges táplálkozás alapja a változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend.
Tudom, hogy a saját kertemből származó élelmiszer nem tartalmaz szermaradványokat, ha a szükségszerű növényvédelmi eljárások után betartom az előírt várakozási időt.
Tudom, hogy a saját terményeim nem érésgyorsítóval kezelt, mutatós, de íztelen ennivalók.  Nálunk az eper eper ízű, a paradicsom meg paradicsom ízű…
A befőzés és téli tárolás során tudatosan a tartósítószer-mentes megoldásokat részesítem előnyben.
Vallom, hogy a kertben töltött idő remek szabadidős elfoglaltság még akkor is, ha közben elfáradok.
És látom, hogy egy kiadós kerti tesz-vesz után milyen szép is tud lenni a veteményeskert!

Hogy anyagilag megéri-e?
Ha valaki könyvelői szemlélettel, szigorú költségvetést készít, ahol a vásárolt vetőmagok, növényvédő szerek, szerszámok, öntözés költségek összesítése mellett a kerti munkával töltött utolsó percére is munkabért számít, akkor biztosan nem. (Pláne, ha menedzseri fizetéssel számol az illető!)
Egy díszkert fenntartása is költségekkel jár! – olykor nem is kevéssel! És még egy parlagon hagyott kertet is le kell kaszálnia a tulajdonosának.

De! – mert a kertművelők általában csak a saját háztartásukat menedzselik, sokan jövedelem-kiegészítésként tekintenek a megtermelt javakra, ezért aztán igenis megéri saját konyhára termelni! Amiért nem kell a boltba menni, az nem terheli a háztartás költségvetését.
Megéri, ha nem kell pénzt adni a leveszöldségért. Megéri, ha nem kell pénzt adni a paprikáskrumpliba valóért. Megéri, ha nem kell pénzt kiadni, amikor egy gyors lecsót akarunk összeütni. Megéri, ha csak kiránthatunk egy fej hagymát a zsíroskenyér mellé, és megéri, ha csak le kell emelni egy üveg lekvárt a polcról a palacsintába…
Ráadásul megéri, mert öröm ránézni a legszebb kocséri konyhakertekre!
A képek „A legszebb konyhakertek” program idei résztvevőinek kertjeiben készültek.

Kasza Csabáné
Legyünk Kocsér Jó Gazdái

 

Forrás:http://www.hetihirek.hu/megyeregio/regionalis-hirek/kozelet/eletmod/a-legszebb-konyhakertek-%E2%80%93-de-vajon-megeri-kerteszkedni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük