Települési hírek

Gyula – Kihirdették a Virágos Gyuláért verseny és a Magyarország legszebb konyhakertjei program győzteseit

Idén is meghirdették a városi virágosítási és kertszépítési versenyt Gyulán, amelyre számos nevezés érkezett. A bírák virágos előkert, virágos balkon és ablak, ház előtti virágos közterület, virágos intézmény és virágos vendéglátóhely kategóriákban keresték a legjobbakat, az országos legszebb konyhakert versenyében pedig mini, zártkert és közösségi kategóriákban adtak át elismeréseket.

A díjakat Görgényi Ernő polgármester, Szászné Várkonyi Adrienn városi főkertész, Hajnal Edit szervező, koordinátor és Werner György, a Gyulai Gazda és Polgári Egyesület elnöke adták át. Utóbbi szervezet, valamint a Hagyományőrző Gazda- és Kertbarát Kör különdíjakat is kiosztottak, de Pomázi Ferenc, a kör elnöke nem tudott ott lenni a rendezvényen.

– Önkormányzatunk szívügyének tekinti mindazoknak az elismerését, akik két kezük munkájával, szívvel-lélekkel járulnak hozzá ahhoz, hogy ez a város minden évben szép legyen, és mind mi, gyulaik jól érezzük magunkat, mind pedig a hozzánk látogatók elámuljanak – kezdte köszöntőjét Görgényi Ernő.

Mint mondta, az idei évben az embereknek be kellett zárkóznia a koronavírus-járvány miatt, kerülnünk kellett egymás társaságát, a közösségi élet megszokott színterei hónapokra megszűntek.

– Volt, ami nem változott: a természet szépsége, amelyet megcsodálhattunk a tavaszi hónapok alatt – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a természet állandóságot, békét és megnyugvást sugárzott.

A városvezető elmondta, hogy a nyakunkba szakadt magányt sokan azzal töltötték, hogy gondozzák és szépítsék környezetüket, ebből a munkából pedig az önkormányzat is kivette a részét. Mint fogalmazott, sok területen kellett spórolásba fognia a városvezetésnek, 375 millió forinttal csökkent az önkormányzat idei bevétele, ezért pontosan ennyivel kellett csökkenteni a közösségi kiadásokat, de ez a spórolás nem érintette a zöld beruházásokat.

Görgényi Ernő külön köszönetet mondott Szászné Várkonyi Adriennek és a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársainak, akik azokban a hetekben is dolgoztak, amikor sokan bezárkóztak az otthonaikba.

Kiemelte: a 2019-es évben 729 fát ültettek el Gyula városának utcáin és terein, ugyanez az adat az elmúlt évtizedre levetítve pedig megközelíti a 4 ezret.

– Mindez hiábavaló lenne, ha önök nem tennék mellé a saját elkötelezettségüket és munkájukat, merthogy Gyulát együtt tesszük azzá ami, azaz Magyarország legcsodálatosabb, legzöldebb településévé.

A köszöntő után következett a virágosítási verseny és a legszebb konyhakertek díjainak átadása, majd tolmácsolták Sári Kovács Szilvia, a legszebb konyhakertek verseny ötletgazdájának levelét, valamint oklevelet nyújtottak át a zsűrizéséért Pomázi Ferencnek és Werner Györgynek, valamint Hajnal Editnek a koordinálásért és szervező munkáért.

A legszebb konyhakertek program díjazottjai:

 

Balkon, erkélyen kialakított:

I. helyezett: Hízó Károlyné (Budapest krt. 6., 4. em. 18.)

 

Mini kategóriában:

I. helyezett: Balog Zoltán „Rózsakertje” (Dobos István u. 2.)

II. helyezett: Sánta Zsolt (Dobay u. 9.)

III. helyezett: Herczeg János és Nyikora Andrea „Herczegi Paradicsomja” (Attila u. 5.)

 

Zártkert 2. – gyümölcsös:

I. helyezett: Balogh Lászlóné Kalmár Edit (Szabó Pál u. 5/A.)

II. helyezett: Hurguly János (Farkashalom tanya 80.)

III. helyezett: Ungor Sándor (Farkashalom tanya 66.)

 

Zártkert 3. – Vegyes kategóriában:

I. helyezett: Komlósi Erzsébet Eszter (Bicere tanya 33.)

II. helyezett: Pap Józsefné (Állomás u. 15.)

III. helyezett: Világosi Mihály (Farkashalom tanya 85.)

IV. helyezett: Nyikora Péter „Gyümölcs-Özönje” (Szegfű u. 9.)

 

Közösségi kategóriában:

I. helyezett: Gyula Város Egyesített Óvodája Tagintézménye Béke Sugárúti Óvoda (Béke sugárút 53.)

II. helyezett: Szentpálfalvai Idősek Klubja (Csokonai u. 18.)

 

Az országos megmérettetésre a zsűri egybehangzó döntése alapján a Balogh Lászlóné Kalmár Edit és a Komlósi Erzsébet Eszter által kialakított és szakavatott módon gondozott kertek kerültek benevezésre.

 

Forrás:https://www.gyulaihirlap.hu/133538-kihirdettek-a-viragos-gyulaert-verseny-es-a-magyar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük