Települési hírek

Fót- Íme a legszebb fóti konyhakertek

Vasárnap adta át a Városszépítő egyesület idei díjait és emléktábláit. Ígéretünkhöz híven sorozatunkban bemutatunk néhányat a nyertesek közül.

Első alkalommal a Legszebb konyhakertek “mini” kategóriájának fóti nyertesét, Drácz Orsolyát látogattuk meg az Orgona utcában. Orsolya és férje Holeviczki Attila – 11 éve laknak Fóton , három éve ebben a házban – tavaly megkapták a Tiszta udvar, rendes ház táblát és egy oklevelet a konyhakertre, amit idén a kategóriagyőzelem követett.

Az épített ágyások virágfölddel ill. saját komposzttal vannak feltöltve , a növények helyét váltogatják, “vetésforgóban”.  A kert jórésze “gyeptéglázva” van – ami, ahogy Attila elmondta azt jelenti , hogy 5-6 centi vastag földrétegen kb. két és fél méteres, 40 centi széles tekercsekben hozzák a füvet. Az ágyások közt és a gyerekek játszóterénél praktikussági szempontok miatt műfű van. A mindennapi öntözést fúrt kútról oldják meg de gyűjtik az esővizet is.

A zöldség és gyümölcsválaszték valóban imponáló: sok eper (a gyerekek kedvence) , málna , áfonya, ribizli és füge ill. kukorica, uborka, karfiol, hagyma, zeller, retek, karalábé, paradicsom, paprika, cukkini, sárgarépa és ez még nem is a teljes lista. A gyönyörű kert folyamatosan ellátja a családot friss terméssel és ami legalább ilyen fontos “a gyerekek látják, hogy miután elvetik a magot, hogy fejlődik ki a növény, amely végül a termést hozza”. A 4 éves kisfiú és a nyolc és fél éves kislány segít locsolni , elvetni a növényeket.

 

Forrás:https://fotinfo.hu/ime-a-legszebb-foti-konyhakertek/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük