Települési hírek

Vámosszabadiban van a térség legszebb konyhakertje

Átadták Magyarország legszebb konyhakertjei program országos díjait. Az idén 230 településről több mint 1800 kertet neveztek a 2012-ben indult versenyre. Ujhelyy Károly vámosszabadi kertész a területi első helyezést zsebelhette be ismét.

Ujhelyy Károly több, mint 45 éve kertművelési, és szakirodalmi ismeretgyűjtési tapasztalatait osztja meg különböző kertészeti magazinokban. Többször olvashatták tanácsait a Kisalföld Lakás és Kert magazin mellékletében is. Kertjét hatalmas odafigyeléssel és gondossággal műveli, az újdonságokat és tapasztalatait folyamatosan megoszt Facebook oldalán a kertészkedvelőkkel. Azt vallja: ,,Mint minden területen, a növénytermesztésben is folytonosan gyarapítani kell az ismereteinket, és alkalmazni azokat az új anyagokat, módszereket, amelyek által a növények tápértéke minél gazdagabb lesz, és minél közelebb áll a természetességhez.„ 2018 után idén is elnyerte Magyarország legszebb konyhakertje első helyezését

Életen át tartó ismeretszerzés

-A kertjében sétálva egy egész élet munkája tárul elém. Mindig kertészkedéssel foglalkozott?

-Alapvetően a műszaki pályán éltem le az aktív munkával töltött időmet. Több szakmával és szakismerettel rendelkezem, amelyben az első az esztergályos szakma volt. Városi és országos szakmai versenyeken dobogós helyeken álltam, és 22 évesen az ország legfiatalabb fémforgácsoló mestere lettem. Szinte a fél életemet végigtanultam esti és levelező iskolákban, különböző szakmákban. Gépész-, majd munkavédelmi technikusi végzettség után a főiskolát műszaki tanári szakon fejeztem be. Munkakör váltás miatt pedig elvégeztem a felsőfokú kereskedelmi és vendéglátó iskolát. Amikor egy-egy szakmában már nem láttam több fejlődési lehetőséget, akkor újat kerestem. Dolgoztam a színesfém üzletág vezető munkakörbe, majd a szerszám kereskedelembe ügyvezetőnek. Az épületgépészeti szakmába is gyorsan beleástam magam. Sikeresen, mert a nyugdíj előtti tíz évemet már műszaki igazgatóként itt töltöttem. Mondhatom, hogy az életemet a folytonos tanulás, az ismeretszerzés töltötte ki, amelyben talán a folytonosságot a problémamegoldó készség fejlesztése, és a következetesség iránti elkötelezettség és a precízség jelentette. Szoktam is mondani a munkatársaimnak, hogy „ugyanannyi ideig tart valamit megcsinálni jól, mint rosszul”.

Tanulás sikerélményeket szült

-Miért kezdett el kertészkedéssel foglalkozni?

Szabadidőmben a kertészkedés adta a legnagyobb kikapcsolódást, amelyben először azért a jövedelem kiegészítés is szerepet játszott.

-Tapasztalatok hiányában milyen akadályokba ütközött először?

-Egy kert rendben tartása nagy feladat, főleg ha az ember a főállása mellett gondoz egy haszonkertet. Az előforduló kezdeti növénytermesztési sikertelenségek viszont ismét a tanulás, az önképzés felé fordítottak. Sokat foglalkoztam a talaj minőség javításának módszereivel, amely egy elég új irány felé vezetett. Már régóta komposztálok, ásás helyett talajforgatás nélkül, ásóvillával lazítom a talajt. Nagy fontosságot tulajdonítok a talajélet visszaállításának, megőrzésének. Az integrált növényvédelemnek, ahol minimális vegyszerfelhasználás mellet a megfigyelés, a növénytársítás, a mechanikus védelem és a károsító rovarok feromoncsapdás gyérítése az elsődleges. Illetve a segítő rovarok és beporzó méhek megfelelő életkörülményeinek biztosítása is fontos. Sokan azért hagyják abba, mert nem értenek mindehhez. Én sem értettem hozzá, de szerettem volna. A tanulás és tapasztalat sikerélményeket szült, ami továbblendített a kezdeti nehézségeken.

Vegyszerek helyett alternatív megoldások

– A látvány magáért beszél. Biztos sokan kérdezték már, de mi a titka?

-Nincs ebben semmiféle titok, sőt. Minden tapasztalatomat, tudásomat rendszeresen megosztok a követőimmel, ismerőseimmel és a kertbarátokkal is. A kulcsa a dolognak talán az, hogy tudjuk mit miért teszünk. Mikor öntözünk, mikor metszünk, mikor permetezünk és így tovább. Az okokat kell megkeresni.

-Miért döntött a vegyszermentes termesztés mellett?

-A szép, egészséges növények termesztése mellett legalább ekkora szerepe van az ember egészségének megőrzésére is. Vegyszermentesen finomabb a termés és egészségesebb az élet. A kertészkedés mint tevékenység pedig segít a tartós stressz-mentes állapot kellő fenntartásában, amely a regenerálódást segíti. A boldogságot pedig a családnak szerzett öröm, és a gyerekek, unokák közelsége biztosítja. Hogy ez generációkon át folytatódjon, azért nekünk kell megtenni most az lépéseket.

A kertészkedés a legjobb stresszoldó

-A fiatalabb generációnak kevésbé fontos, hogy legyen kertje. Hiszen nagyszüleiktől tudják, hogy az év minden napján feladattal és törődéssel jár a kertünk gondozása. Mi lehet az áttörés, hogy ők is maguk termesszék meg, amit meg lehet a család asztalára.

-Megoldás lehet a magaságyás, bőven elég a 30-40 centiméter magas körbekerített rész. Kedvünkre lefesthetjük, könnyen, egyszerűen, kis helyen is meg tudjuk termelni a családnak való zöldségeket, gyümölcsöket. A kertemben több magaságyás is található. Egy 18 négyzetméteres terület például egy családot kiszolgál az egész évben. Úgy gondolom egy szobányi magaságyás minden kiskertben elfér. A kertészkedés a legjobb stresszkezelő, még ha fáradtan is térünk haza a munkából. Nem kell agyon dolgozni magunkat, az a lényeg, hogy a figyelem folyamatosan a kerten legyen.

 

Forras:https://www.kisalfold.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/vamosszabadiban-van-a-terseg-legszebb-konyhakertje-fotok-10421044/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük