Települési hírek

Martfű – Elismerés a Magyarország Legszebb Konyhakertje mozgalom martfűi résztvevőinek

Január elejét írjuk, bár az időjárás – eddig még – késő őszinek mutatta magát, de a „Kutya nem eszi meg a telet” mondás bizonyára erre a téli időszakra is igaz lesz. Természetesen a kis-, és nagyobb kerttulajdonosok várják a tavaszt. Tervezik az ágyásokat, gondolkodnak-, válogatnak a vetőmagvak-, növényvédőszerek kínálatából.

Így tettek 2020-ban is.

A felhívásunkra pedig beneveztek a Magyarország Legszebb Konyhakertje Mozgalomba, amelynek a kiírója Sári Kovács Szilvia Karcag alpolgármestere.

Nem 2020 volt az első év, hogy a martfűi kerttulajdonosok egy része jelentkezett. Volt, aki a kertes háza kertjével, más a Zsófia Zártkertben lévő területével, megint mások a lakótelepi loggiájukon termelt zöldség-, és fűszernövényekkel neveztek.
Szép sikerek is születtek, hiszen Örökös Díjazottja is van Martfűnek – a kezdeti időkből – Törőcsik Károly, és Törőcsik Károlyné személyében.

A 2012-ben elindult programban az utóbbi években megemelkedett a résztvevők száma, hiszen a nevezési lehetőségeket is kibővítették. 2020-ban több mint 1.800 jelentkező volt, hiszen már magánkerteken kívül közösségi kertek, önkormányzati kertek, óvodák-, bölcsődék is jelentkezhettek. Szintén várták az iskolakertek nevezését is szerte az országból, sőt határon túlról is voltak olyan kerttulajdonosok, akik megmutatták az általuk művelt kerteket.
Ez nagyon örvendetes, hiszen a kerti munka hasznos elfoglaltságot ad, kikapcsolja a mindennapi „mókuskerék” forgásából a kertészkedőt, példát lehet mutatni vele a gyerekeknek, a fiataloknak. S nem utolsó sorban tudni lehet, hogy mi kerül az asztalra, mennyivel egészségesebb a többszáz-, vagy ezer kilométerről érkező bizonytalan eredetű zöldárúval szemben. Az, hogy nem kell érte – közvetlenül – pénzt kiadni, csak ráadás!

Elismerés a Magyarország Legszebb Konyhakertje

2020-ban a vírushelyzet miatt a lebonyolításban is voltak változások. Pl. kevesebbet, és később tartották a központi programokat is. Mi Martfűn is később tartottuk – a megfelelő védekezés betartásával – az értékelő programunkat.
I. hely.  Zártkert zöldség         Erdélyi András és felesége
Zártkert vegyes          Polgár András és felesége
Normál kert               Szabó Andrásné és férje
Mini kert                    Bognár Brigitta és családja
II. hely.   Normál kert               Pásztor Gyula
Oklevél   Normál kert                 Marton Jánosné
A díjazottak táblát, oklevelet és a kertészkedésben felhasználható kellékeket, növényeket, cserepesvirágokat vehettek át jutalmul. 2020-ban – a kissé hátrább lépett Szekeres Mónika helyett – a koordinátori teendőkbe Ulacs Beáta kapcsolódott be. A tárgyjutalmakat Robi boltjából, az Ibolya virágbolttól, Kovács Zsolt vállalkozótól, az Alföldi Smaragd kkt-tól kaptuk.

Megköszönve minden résztvevő, segítő és támogató munkáját, várjuk, és hívjuk a régi és új jelentkezőket 2021-re is.

Vinczéné Balogh Magdolna
zsűrielnök
Martfűi Városszépítő Egyesület

 

Forrás:https://varosszepito-martfu.hu/elismeres-a-magyarorszag-legszebb-konyhakertje-mozgalom-martfui-resztvevoinek/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük