Települési hírek

Pusztamérges – Konyhakertek versenye Pusztamérgesen – Fotók

Nyolcadik alkalommal csatlakozik idén Pusztamérges „A legszebb konyhakertek” versenyhez. Két lelkes résztvevőhöz látogattunk el: Erikánál a marhatrágyával lóbogár is került a veteményesbe, ami nehezítette a munkát, Incike néninél pedig kóstolót is kaptunk a mentából, amellyel a frissítőként felszolgált limonádét ízesítette.

Pusztamérges nyolcadik alkalommal csatlakozik az „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz, ami egy barátságos verseny, és amelyet Sári Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere indított útjára.

Figuráék házát és az ablakpárkányokat végig kaktuszok díszítik.

– Százharmincnégy kaktusz és három balkonláda, abban vannak a gyerekek, a kicsik

– kérdezni se kellett, már mondta magától Figura Zoltánné Erika, aki a kezdetek óta részt vesz a versenyen. Körbejártuk a kertet, ahol minden van, vegyes, egyszerre konyha- és virágoskert. Az időjárás miatt idén később kezdték a palántázást, ezért szabadkozott kicsit házigazdánk, majd elmesélte, az is nehezítette az idei tavaszi kerti munkát, hogy a frissítésnek hozott marhatrágyával együtt lóbogarak is érkeztek.

Egyből a második lett

Szétnéztünk, uborka, háromféle paprika, meg egy kis virág: leander és rózsa, kísérletképpen pedig három bokor cseresznyepaprika növekedik. A cukkini és a patiszon már kikerült a mini üvegházból, amelyet üveglapokból rögtönöztek a palántáknak. A konyhát teljesen ellátják a kertből. Megmutatta még, hol nő majd az igénytelen paradicsom. Azt ősszel a földbe tapossák és majd abból lesz a palánta.

– A tanyán van kint borsó, zöldség, sárgarépa, de itt nem mertem ültetni a lóbogár miatt

– tette hozzá Erika, majd szó esett a kaktuszokról is. Tizenöt évvel ezelőtt kezdődött a szerelem, amikor Erika kapott néhány cseréppel, azokból lett mára százharmincnégy. Erika egyébként 2014-ben az első versenyén elhozta a második helyet.

Incike üvegháza

Szintén a kezdetek óta állandó résztvevője a barátságos megmérettetésnek Szekeres Jánosné Incike, aki számos díjat, különdíjat elhozott már.

Kertjének különlegessége az üvegház, ami a nyílászárócsere után megmaradt ablakokból készült.

– A férjem készítette. Álmatlan éjszakákon át forgolódott, gondolkodott rajta, mire elkészült a tervekkel, majd két hétig tartott, mire megvalósította azokat. Szúnyogháló is van rajta, hogy szellőzzön

– mutatta a takaros kis építményt, amelyhez mindent hasznosítottak a feleslegessé vált anyagok közül. Miután a macskát kitessékeltük – hajlamos ráfeküdni és így tönkretenni a palántákat – Incike néni sorolni kezdte, mit termeszt.

Paradicsomból van sárga körte, piros kemény hosszúkás, nagy befőzni való, ökörszív és nagy koktél. Ezeken kívül fűszerpaprika, almapaprika, tölteni való és kápia, meg egy nagyon erős fajta, de ezt Incike néni máshogy mondta.

Fűszernövények közül menta, fodormenta és citromfű nő a kertben, közülük a mentát meg is tudtuk ízlelni egy pohár frissítő limonádéban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük