Innovációs Különdíj
A Kislépték Egyesület a Magyar Innovációs Szövetséggel partnerségben hirdette meg a meghívásos pályázatát egy innovációs különdíjra. Erre csak olyan fiatalok pályázhattak, akik a Magyar Innovációs Szövetség által hirdetett 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második fordulójába jutottak, és pályamunkájukkal, ötleteikkel segítik a REL értékesítési csatornák szereplőit a helyitermék előállítás, a feldolgozás, az értékesítés és a fogyasztás területein.
A Kislépték Egyesület elnökségének véleménye alapján a díjazottak Lajtos Enikő és Lajtos János Levente testvérpár voltak, akik a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói. Pályamunkájuk a környezetbarát talajtakarási módszer megvalósításáról szólt.
Az ötlet lényege, hogy a kiültetett facsemeték gondozása során a damilos fűkasza megsérti a kiültetett, viszonylag vékony fák törzsét, ami hátráltatja a fa fejlődését, sőt pusztulásához vezethet. Az innovációs ötletként kitalált fűtégla megakadályozza a gazosodást, úgy, hogy környezetileg vegyszermentes tápanyagpótlás és vízvisszatartás jellemzőkkel is bír. A fűtégla kizárólag lenyírt fűből előállított préselt biomassza, amely alkalmas talajtakarásra.

A díjat Dr. Fenyves László a Magyar Innovációs Szövetség Agrártagozat vezetője átadta át. Fenyvesi László beszámolt a verseny eredményeiről, és arról is, hogy a fiatalok kreativitása hatalmas lehetőség. A tématerület pedig igen széles, egészen az űrkutatástól a mesterséges intelligenciáig, az agráriumtól az oktatásig, vagy a használati tárgyak, gyógyászati eszközökig. A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első fordulóba jutott pályaművek listája itt olvasható:
A végeredményről pedig ITT számolt be a szövetség.

A díj felajánlója: Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. az élelmiszeripar és az ahhoz kapcsolódó ágazatok – beleértve a mezőgazdaságot és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat – egyik jelentős, független európai szolgáltatója. Több évtizedes ipari tapasztalatával, nemzetközi kutatás-fejlesztésben szerzett gyakorlatával, innovatív szolgáltatásokat biztosít PARTNEREI számára, azok egyedi igényeinek figyelembevételével. A díjat átadta Dr. Sebők András cégvezető.

Dr. Erdős Norbert az AM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta, hogy innovatív kistermelők nélkül nincs Magyarországon innovatív, fejlődő élelmiszeripar, így a kormány célja továbbra is, hogy támogassa a legkisebb termelők piacra jutását. Ezt a cél erősíti az új közétkeztetésről szóló kormányrendelet is, amely 2023-ra 80%-ban REL termékek felhasználását írja elő. Bővebben erről ITT olvashat a REL expo megnyitójáról:

Szabadkai Andrea a Kislépték Egyesület elnöke elmondta, hogy a szervezet fontos célja a háztáji önellátás segítése. A háztáji előállítás egyben fogyasztói tudatosságot, élelmiszer önrendelkezést megalapozó terület, a kiskerti, háztáji, háziasszonyi innovatív megoldások ezt segítik. Az okos megoldásokkal könnyebben dönt később valaki arról, hogy csatlakozik a kistermelők a termékértékesítők REL rendszeréhez termékeivel.

Kiskerti Barkács Innovációk pályázat díjazása
A pályázat célja az volt, hogy azokat a kreatív amatőr kertészeket díjazza, akik az ötleteikkel megkönnyítik a háztáji termelést, feldolgozást vagy épp a piaci /gazdaudvari értékesítést. A Kislépték Egyesület elnökségének döntése alapján ezúttal a díjat Varga Ferencné (Szebény) kapta.
Pályázatának témája a légy és bögölygyérítés hatékonyan a háztáji gazdaságban. A fejlesztés arra a probléma ajánl megoldást, amit a legyek és gyakran a böglyök jelentenek, különösen ott ahol állattartás és élelmiszer előállítás folyik. Az egyszerűen elkészíthető csapda nagyon eredményesnek bizonyult, ára pedig a más ismert megoldásokhoz képest igen kedvező.
A kellékek:
– 1 doboz Bögölyragasztó-ecsettel (kereskedelmi forgalomban kapható)
– 1 csomag barna vagy fekete kukászsák
– papír hulladék, 2 m zsinór
Elkészítési idő kb. 20 perc
A szemetes zsákot papírral kitömve, zsinórral, kiakasztva kb. 1,5 m-es magasságban el kell helyezni. Vékonyan be kell kenni a ragasztóval. 2-3 hét után tele lesz a csapda, újabb zsákot kell ráhúzni.
Az innováció lényege, hogy lovas portálokon, előregyártott labda és egyéb eszközökkel létező háztáji, költséghatékony megoldással valósított meg a pályázó.

A díjat átadta Sári-Kovács Szilvia, a Magyarország Legszebb Konyhakertjei Országos Program ötletgazdája, Karcag város társadalmi megbízatású alpolgármestere. Az Ötletgazda Asszony beszámolt az Országos program évről – évre növekvő népszerűségéről, eredményeiről.

Segítő Hatósági Szakember díj
A Kislépték Egyesület által létrehozott, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közös Év Segítő Hatósági Szakembere díj átadásról ITT olvashatnak bővebben.