Magyarkanizsa – A konyhakert is lehet szép

A legszebb konyhakertek elnevezésű magyarországi program közösségi kategóriájában díjazták a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont Tangazdaságát is.

Az elismerést a múlt hét folyamán az intézmény tanára, Kőrösi Sóti Beáta vette át Biatorbágyon, aki tanulóival az organikus elvek alapján nevelt kerttel foglalkozik.

Idén harmadszor tüntették ki a magyarkanizsai Tangazdaságban elterülő nyitott tantermet, ami majdnem 650 négyzetméteren helyezkedik el.

A nyitott tanteremként szolgáló kert megannyi zöldségnek, fűszernövénynek és virágnak ad otthont. A tanulók itt elsősorban az organikus elveken alapuló kertészkedést, valamint a növénytársítást tanulhatják meg. A kertben különleges növények is felbukkannak. Kőrösi Sóti Beáta, tanár, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa: „Ebben az évben például van egy pályázatunk, ami által három tájfajtának a magfogását végezzük. Utána a kertbarátoknak szétosztjuk ezeket a magokat továbbszaporításra. Megfigyeljük a növényeket, uborkánk van tájfajta, paprika alakú paradicsomunk és szegletes lednekünk, ami hasonló a borsóhoz, csak szegletes a magja, amit nálunk nem igazán használnak, de lehet, hogy a jövőnek ez lesz a növénye, mert szárazságtűrőbb, mint a borsó.”

Az elismerést az intézmény először 2017-ben vehette át, amikor az országos díjjal tüntették ki, 2019-ben pedig megerősítő díjban részesült – meséli Kőrösi Sóti Beáta: „Újra neveztünk 2020-ban, és mivel a középiskolák nagy része online oktatásban volt, ezért kevés nevező jelentkezett. A nevezettek között kiemelt szerepet kaptunk, és így országos díjra jelöltek bennünket, és ez nagyon jó érzés, különösen, hogy Vajdaságból csak mi voltunk jelen.”

A kert kínálata a jövőben még inkább bővülni fog, a következőkben az évelő növények telepítésére fektetik a hangsúlyt.

Forrás:https://pannonrtv.com/rovatok/gazdasag/konyhakert-lehet-szep

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük