Települési hírek

Karcag- Ismerősei dicsérete a legnagyobb elismerés Hamar Gyula számára

Kevesen büszkélkedhetnek A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei verseny életműdíjával. Hamar Gyulának és feleségének, Máriának viszont sikerült kivívnia ezt az elismerést.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, igyekszünk rászolgálni a díjra – szögezte le Mária.

– Előszedtük azokat a kertművelési módszereket, amiket a szüleink és nagyszüleink alkalmaztak. Semmilyen vegyszert nem használunk. Idén ötvenféle növényt gondozunk a kertben, köztük hagymát és paradicsomot. Utóbbi nagy sláger a családunkban, a fiam és az unokáim egyaránt szeretik. Kedvenc még az uborka, közel egy mázsát leszedtünk már – sorolta Mária.

Gyermekeik hálásak a megtermelt javakért, cserébe igyekeznek segíteni a szüleiknek, például az öntözésben – tudtuk meg Gyulától.

– Felemelő érzés életműdíjasnak lenni, de mellette az a legjobb, mikor a barátaink azt mondják, visszatértek a zöldségfogyasztáshoz, mióta megkóstolták a paradicsomunkat. A másik, mikor a feleségem megy a piacra, és a szomszédasszony utánaszól, hogy ne felejtse el megnézni, megjött-e már az uborkamag. Ugyanis neki a mi uborkánk a gyógyszer, hármat megeszik nyersen, és akkor esténként nem kell bevennie a vízhajtót. Ezek igazi szívből jövő elismerések. Vagy amikor egy baráti társaság azért fordul vissza Tiszafüredről, mert a bográcsozáshoz elfelejtették elvinni tőlünk a paprikát, a csillagtököt – mesélte a férj, aki feleségével hosszú évek óta kertészkedik.

Mindig kipróbálnak valami újdonságot, idén ilyen a mángold, és újból vetettek káposztaféléket és karfiolt is.

Mint azt az idős házaspár elmondta, korukból fakadóan már egy kicsit fáj itt is, ott is, néha reggelente úgy érzik, jó lenne kicsit még pihenni a hűvös szobában, de tudják, hogy akkor másnap kétszer annyi munkát kellene elvégezniük a kertben, így nem hagynak ki egyetlen napot sem.

– Nem vesszük észre, hogy sok a teendő, megpihenünk, ha kicsit elfáradunk, és utána újrakezdjük. A jó termés mindenért kárpótol bennünket, és amit lehet, komfortosítunk, így például árnyékolunk is a kertben – avatott be Hamar Gyuláné.

Daróczi Erzsébet

Forrás:https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ismerosei-dicserete-a-legnagyobb-elismeres-hamar-gyula-szamara-3726323/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük