Települési hírek

Kocsér – MIRE (IS) JÓ A KONYHAKERT? – AVAGY „A LEGSZEBB KONYHAKERTEK”-RŐL MÁSKÉPP

Egy kínai közmondás szerint, aki egy órára boldog szeretne lenni, az lakomázzon be finom ételekből, aki egynapi boldogságban akar részesülni, az házasodjon meg, de aki egy egész életre szóló boldogságot szeretne, az építsen kertet!

Minden mondás tanítás, a tanács pedig számunkra is megszívlelendő! – annál is inkább, mert az utolsó állításra számos jó példát láttunk „A legszebb konyhakertek” mozgalomhoz csatlakozó kocséri kertészek körében is.
De hogy miben rejlik a kertész boldogsága?
Nos, az elmúlt három évben megrendezett verseny során meglátogatottunk több mint tucatnyi kertet és a kertészek elmondása alapján összegyűjtöttünk néhány igazán kifejező választ.
Van, aki például világ életében kertészkedett, mert ezt látta szüleitől, nagyszüleitől és a családi hagyományt viszi tovább. El sem tudná képzelni, hogy megszakítsa ezt a tradíciót.
Van, aki már télen megtervezi mit ültet a veteményesbe, majd örömmel tölti el, ha tavasztól őszig megvalósítja az elképzelését.
Van, aki attól elégedett, hogy mértani pontosságú rendben sorakozik az ültetvény a kertjében.
Van, aki újabb és újabb zöldségfélékkel, gyümölcsökkel kísérletezik, amiből aztán élményeket, tapasztalatokat gyűjt.
Van, aki számára fontos, hogy saját termelésű élelmiszer kerüljön az asztalra, nekik aztán roskadozik is a kamra polca!
Van, aki nem egyszerűen csak termel, hanem minden szépérzékét és kreativitását beleveti a kertjébe, így az egyszerre hasznos, és pihentető is számára.


És olyanok is vannak, akik egyszerűen csak szeretnek szöszmötölni a kertben, mert az kikapcsolódást nyújt számukra.
A fáradságos, gondos munka jutalma pedig sosem marad el! Mindannyiuk közös véleménye, hogy öröm és elégedettség létrehozni valamit még akkor is, ha az időjárás viszontagságainak kitett, vagy kártevők által veszélyeztetett ültetvények gondozása olykor sok bosszúságot is okoz.

Ha mindezt számításba vesszük, akkor az már csak grátisz a konyhakertészek számára, ha a megtermelt javakból, finom ételeket is lakomáznak, hogy egy újabb órára boldogok lehessenek…

Összegzésként térjünk csak vissza a tanításra: aki egész életre szóló boldogságot szeretne, az építsen kertet!

Kasza Csabáné
Legyünk Kocsér Jó Gazdái

 

Forrás:http://www.hetihirek.hu/?mod=news&cla=news&fun=shownews&cat_id=20&id=8003657&temp=base

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük