Települési hírek

Nemesgulács – Faluközi-Falunapi Szüreti Vigasságokat tartottak Nemesgulácson

A településen első alkalommal rendezték meg a Faluközi-Falunapi Szüreti Vigasságokat, a községet és a Kisapátit összefogó eseményt.

Amint azt Kiss Ildikó, közművelődési ügyintézőtől megtudtuk, már hetekkel a program előtt igyekeztek megfelelő díszletbe öltöztetni mindkét települést, hogy a hatalmas menetet minél nagyobb tisztelettel fogadják. A felvonulást közel 20 lovas vezette, köszönet érte Kertész Csaba szervező munkájának. A szebbnél szebb ruhákban felvonulók kellő felvezetést adtak a Beke Zsolt atya által megáldott szőlőharangnak. Őket követte hagyományosan a Bíró és Bíróné fogata, melyen idén menyasszony és vőlegény is helyet kapott Bányár Amina és Tóth Gábor személyében.

Mögöttük haladt a rendezvény lánybúcsús csapata, majd következtek a kínáló fogatok, járművek a környékbeli borokkal, a „szürke barátok”, a pogácsát és szőlőt kínáló asszonyok és gyerekek. A rendezvényen Kisapáti „Sürgősségi” teherautóval vonult, de képviseltette magát teherautóval ugyaninnen a „cigány vajda és családja” is, illetve traktoron a település Szépkorú tagjainak egyesülete. Nemesgulácson a résztvevőket Gáspár Zoltán közreműködésével Csepel teherautó szállította, Háry Sándor és Samu Krisztián jóvoltából a helyi Napsugár Óvoda kis tagjai, szüleik és az óvónők hatalmas traktorok platóján utazhatták át a közel négy órás felvonulási menetet.

A helyi Táncoló Talpak Tánccsoport járműves ellátásáról Halász István gondoskodott. A hatalmas nemesgulácsi járműveket kísérte a Keresztury Dezső Általános Iskola tantestülete, Bakos Krisztián és Schafer Josef quad-dal. Nem maradhatott ki a menetből a tűzoltó fogat a Nemesgulács-Kisapáti SE közreműködésével, és Péma Ferencnek köszönhetően idén újra visszatért a „Kovácsok kocsija” a rendezvényre. A szomszéd települések közül Badacsonytördemic is képviseltette magát feldíszített teherautóval, illetve Badacsonytomaj Város segítségével az idei évben először z ottani elektromos kisbusz is végigjárta mindkét települést.

A szüreti felvonulás fogadó települése idén Nemesgulács volt, a sportpályán Tompos László polgármester fogadta a szőlőharangot, és megköszönte mindenkinek a részvételt, majd a Napsugár Óvoda növendékei köszöntötték táncukkal a szüreti menetet, Illés Gáborné és Czékó Ilona felkészítésével.

Az idei évben település első ízben csatlakozott a „Magyarország leszebb konyhakertjei” programhoz, itt adták át a díjakat is. Sándor Brigitta a Mini-kertek kategóriában ért el első helyezést, Péterfi Józsefné és Németh László a Vegyes zártkert kategóriában vehette át az első helyezettnek járó díjat. A Péterfi Józsefné és Németh László által munkált kert anyagát az országos versenybe is felterjesztették, és megkapták az országos elismerés, Magyarország egyik legszebb konyhakertje Nemesgulácson található.

A felvonulóknak számára a Kisapáti Szépkorú Egyesület, valamint a NemesGulyás Napon első helyezést elért Cserszegi Muslincák csapata főzte üstben a gulyáslevest, közel 70 kilogramm húsból, három üstben a több, mint 350 vonuló számára.

A vacsorát a szüreti menet kisbírója, Tóth István színesítette zenével, majd a keszthelyi Boombatucada Együttes játszott a Tördemic Néptáncegyüttes műsora előtt.

Az idén alakult nemesgulácsi Táncoló Talpak Tánccsoport is bemutatkozott, a szüreti rendezvényre betanult Hillbilly Girl Country koreográfia után a már ismert Jerusalema tánccal mozgatták meg a jelenlévőket.

Az esti buli előtt Ihász Dominika énekelt, majd a Rio zenekar játszott, közben a SersduS Tűztánc Produkció kápráztatta el a több száz érdeklődőt.

Az eseményt vállalkozások, civilek támogatták, köztük a Nemesgulácsi Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesülete, amely nem csak jelenlétével, hanem már tavaly óta a munkájával is segítette a felvonulást és az előkészületeket a Magyar Falu Program közel fél millió forintos pályázati támogatásával. A szervezők munkáját segítette a Tapolcai Rendőrkapitányság és a Nemesgulácsi Polgárőrség, továbbá sok segítő kéz a Nemesgulács Jövőjéért Civil Szervezetből.

Forrás:https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/falukozi-falunapi-szureti-vigassagokat-tartottak-nemesgulacson-5060921/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük