Települési hírek

Martfű – Országos hírű a martfűi konyhakert

Idén kilencedik alkalommal adták át “A Magyarország legszebb konyhakertje” országos díjait. Tavasszal 8 ország 342 településéről 2.379 nevezés érkezett a szervezőkhöz, s nyár végén, amikor beérkeztek a jelölések, mindössze 85 településről 150 kertet láttak arra méltónak a helyi koordinátorok.

A csapadékmentes nyár nem kedvezett a mezőgazdaságnak, a kertészkedésnek, ezért az öntözés és a mulcsozott termesztés jelentették a megoldást a konyhakertekben. Idén két martfűi család kapott elismerést és mindkettő alkalmazta ezeket a módszereket.

 

Erdélyi András és felesége Ági Zsófia gyönyörű kertje úgy néz ki, ahogyan az a „nagy könyvben” meg van írva. A helyi zsűri csak úgy emlegeti: a porszívós kert. Annyira rendezett, tiszta (gyommentes), gyönyörű növényanyaggal, szép terméssel és nagyon sok munkával.

A másik díjazott Pásztor Gyula és párja kertesházi kertje. 10-15 cm vastagon még a „mindennel” is mulcsozva volt (levágott fűvel, sövénynyesedékkel, letermett borsószárral, de még hüvellyel is, a gyógy- és fűszernövények fel nem használt részeivel) úgy, hogy össze voltak aprítva a növényi részek. Kapálást egyáltalán nem igényelt (az 1-2 szál gyomot ki lehetett húzni), s öntözést is csak hetente kétszer. Az országos zsűri kiemelte az ablakszárnyak újra hasznosításából kialakított építményt is, amely a későn jött fagyok ellen védett, és koraibbá tette az alá ültetett salátát, paprikát, padlizsánt.

A Martfűi Városszépítő Egyesület által koordinálva a „Legszebb Konyhakert” országos versenybe benevezett martfűi kertek között a legfiatalabb nevező Polgár Gabika volt, aki 9 éves, a legidősebb pedig már betöltötte a 80. életévét, számolt be róla Martfű hivatalos oldala.

képek forrása: martfu.hu

Forrás:http://szolnokinaplo.hu/2023/01/10/a-legszebb-konyhakert-versenyben-ket-martfui-kert-kapott-orszagos-dijat/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük