Települési hírek

Buzsák – Nem feledik a hagyományaikat, hazatért mindenki a buzsáki búcsúra

Nem csak a helyiek, hanem a településről elszármazottak is minden évben hazalátogatnak Buzsákra, amikor a Mária-naphoz kapcsolódóan búcsút rendeznek. Vasárnap a hagyományokhoz híven a falu központjából a a vásári forgatagban indultak menettánccal a néptáncosok a Tájházhoz.
Több évtizede hagyomány, hogy Mária-naphoz kapcsolódóan búcsút rendeznek Buzsákon. A somogyi településen vasárnap színes kulturális programokkal kedveskedtek a hozzájuk érkezőknek. Délelőtt a gyerekeket népi fajátékokkal várták a helyi tájház udvarán. Itt lehetőség volt megnézni a kiállításon a vézás, boszorkányos és a rátétes hímzéseket, valamint a fafaragás remekeit is megtekinthették.

Zsigmond Kinga, a körmönfonásról tartott előadást, míg Szücs Gáborné buzsáki ugróst és csárdást tanított az érdeklődőknek. Baranyai Éva a település múltját és mai is élő hagyományait mutatta be. Az ünnepi szentmisét követően menettánc indult a falu központjából a tájházba.

– Annyira szépek ezek a hímzett ruhák és öröm volt látni, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt őrzik a településen a hagyományokat – mondta el az egyik látogató, aki Kaposvárról érkezett a somogyi faluba. A folklór programban a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület és az a helyi iskolások mellett Szlovákiából is érkeztek fellépők. Kara Lajos polgármester köszöntőjében elmondta: több évtizede hagyomány, hogy Mária-naphoz kötődően búcsút rendeznek.

– Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy hagyományainkat ne feledjük és nagy örömünkre a falu lakossága évről évre gyarapodik – emelte ki. A megnyitón elismeréseket adták át „A legszebb konyhakertek” programba résztvevőknek. Sidlovszky Sándorné, Györei Károlyné, Szijjártó Józsefné, Nagy Lajosné, Tősér Béláné, Dumity István és Dumity Istvánné kertjeit díjazták.

A polgármester bejelentette azt is, hogy augusztus 24-én felavatják Csisztatpusztán a Berek Látogatóközpontot is ahol interaktív tárlaton mutatják be a Nagyberek élővilágát, valamint Buzsák népi viseleteit is megtekinthetik az érdeklődők. A focipályán Mezőcsokonyával mérkőztek meg a buzsáki labdarúgók. Este a Madách Színház művészeinek műsorát követően tűzijáték, majd bál várta a búcsúba látogatókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük