Települési hírek

Oroszlány – Az egész falu tisztelgett a szlovák ősök előtt Oroszlányban

 

A 28. Falunap látványos felvonulást, koszorúzást és kulturális program sokaságát ígérte Oroszlányban. Ezenkívül díjátadó és gasztrokaland is volt a szlovákok és a hagyományőrzők jóvoltából szombaton.

Szent Pál apostolt idézte Lazók Zoltán polgármester, amikor azt mondta, hogy ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt. A városvezető ehhez kívánt mindenkinek derűt és egészséget a továbbiakban, majd hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. Szombaton több, egymáshoz közeli helyszínen, mégis egy apropóból gyűltek össze az ünneplők: a több évszázaddal ezelőtt betelepült szlovák ősök emléke előtti tisztelgés okán.

Méltó módon emlékeztek meg az ősökről
Fotó: Hagymási Bence / Forrás:  24 Óra

A hagyományőrzők és a szlovákok programja főzőversennyel indult a tájház udvarán, aztán a legszebb oroszlányi konyhakertek eredményhirdetése következett, 30 jelentkező 32 kategóriában indult. Később Molnár Ágnes kiállítása nyílt meg az evangélikus gyülekezeti teremben, majd a falusi Meseliget Óvoda udvarán várták a jobbnál jobb gyerekprogramok az apróságokat.

A délután hagyományos felvonulással kezdődött, mely során a résztvevők a Topolya kútnál megkoszorúzták a szlovák ősök emléktábláját. Később a II. Rákóczi Ferenc Kultúrház falán lévő emléktáblánál helyezték el az emlékezés virágait Varga Istvánné tiszteletére. Mariska néni a szlovák hagyományápolás kiemelkedő alakjaként és a tájház anyagának gyűjtéséért kiérdemelte a város díszpolgári címét és az Országos Szlovák Önkormányzat elismerését is.

A fiatalok is színpadra léptek (Fotó: Hagymási Bence / Forrás:  24 Óra)

Kétségkívül a nap egyik fontos eleme a díjátadó volt. Előtte még a József Attila Általános Iskola növendékeiből álló Branicka gyermek néptánccsoport lépett színpadra. A produkció után elhangzott, hogy Oroszlányban 2004-ben, a várossá válás 50. évfordulójára alapították  a “Za Oroslánsku Kulturu” elismerést, melyet az idén hárman vehettek át. Molnár Pálné Laczó Ilona, Molnár Pál Gyula és Györök Lajos vezérigazgató, a Vérteserdő Zrt. képviseletében. Ők mindhárman részt vettek a programok szervezésében és megvalósításában, sokszor támogatva egy-egy rendezvényt.

Vargáné Vojnár Katalin területi képviselő is gratulált az elismeréshez, továbbá boldog születésnapot kívánt Szabó Istvánné Betkának, a szlovák nemzetiségi önkormányzat oroszlányi elnökének. A nap ezzel még nem ért véget: a kulturális percekről helyi fellépők gondoskodtak, majd Auth Csilla énekelt az utcabál előtt.

 

Forrás:https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2023/08/az-egesz-falu-tisztelgett-a-szlovak-osok-elott-oroszlanyban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük