Települési hírek

Eger – Versengő konyhakertek: illatozó fűszernövények közt szemlézték a mezőnyt

 

Az egri önkormányzat és az Egri Kertbarát Kör Egyesület kedden ismét szemlét tartott a Legszebb konyhakertek verseny részeként.

Ahogy Eger honlapján beszámoltak róla, szeretnék a kerteket élettel megtölteni, hogy ne legyen egyetlen elhagyatott, műveletlen kert sem, a kertművelő emberek munkáját megbecsülni, s mindenki elé példaként állítani, valamint a konyhakertművelő kultúránkat megőrizni, azt minél több embernek átadni.

Az idei év mottója: Komposztáljunk – használjunk komposztot!

Az Egri Kertbarát Kör Egyesület elnöke, Zerényi Endre portálunknak elmondta, tizenegyedik alkalommal csatlakoztak A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz, s Egerből ebben az évben 34-en jelentkeztek a felhívásra, s ez az eddigi legtöbb az elmúlt évekhez képest.

– Úgy látjuk, egyre inkább megjön az emberek kedve, hogy részt vegyenek egy ilyen megmérettetésen. Nem kizárólag a szép kerteket értékeljük, azt is figyelembe vesszük, ha valaki magaságyást alakít ki, vagy mulcsozással foglalkozik, de lényeges az is, hogy komposztálnak-e, használnak-e vegyszereket, továbbá azt is értékeljük, ha egy kert madárbarát – részletezte az elnök.

Ez már a második szemléjük idén. Egyszer már körbejártak, amikor a korai növényeket vették szemügyre, például a borsót, retket, salátát. 

– A korábbi 3-4 évvel összevetve tapasztalataink szerint az idei első szemléről azt tudjuk elmondani, hogy szebbek a kertek most. Ez nem biztos, hogy csak a tulajdonosoknak törekvéseinek köszönhető, hiszen az időjárás is nagyon kedvező volt. Azt is látjuk, hogy bár sok még az olyan kert, amit nem művelnek, de egyre többen gondolják úgy, hogy drága a zöldség és a gyümölcs a piacokon, boltokban, így nagy örömünkre elkezdik saját maguknak megtermelni ezeket, s egyre több fiatal is így dönt – zárta gondolatait Zerényi Endre.

A keddi szemle első állomása dr. Balázs Sándorné és dr. Balázs Sándor portáján volt. Gyönyörű kert fogadta a zsűri tagjait. Illatozó fűszernövények, például bazsalikom és rozmaring, rengeteg szép rózsa és számos zöldség, gyümölcs terem a kertjükben.

A tulajdonosok portálunknak elmondták, már több alkalommal neveztek erre a megmérettetésre, s szép eredményeket tudhatnak magukénak. Volt, például hogy elsők lettek, máskor különdíjat is kaptak.

Ne legyen egyetlen műveletlen kert sem Egerben – ezt szeretné az önkormányzat
– Néha jól jönne, ha szabályozhatná az ember az időjárást, rengeteg eső volt mostanában, a szél is okozott gondokat, ilyenkor kicsit elmegy a kedvünk a kertészkedéstől, de egyébként nagyon szeretjük csinálni. Örömmel tölt el ez eredmény, hogy van mit leszedni, télire is el szoktam rakni belőle. Kellemes kimenni a kertbe, az unokáink is szeretik, egykori tanítványaim is sokszor megnézik. Így megismerkednek a növényekkel, s úgy tanultan közben, hogy észre sem veszik, hogy bővül a tudásuk, ezért örömmel jönnek – jegyezte meg dr. Balázs Sándorné.

Hamarosan kiderült, kiket terjesztenek fel az országos díjakra, az eredményhirdetés szeptemberben, az Eger Civil Ünnepe részeként lesz.

Forrás:https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2023/08/versengo-konyhakertek-illatozo-fuszernovenyek-kozt-szemleztek-a-mezonyt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük