Települési hírek

Kecskemét – Kertészkedés mesterfokon – Átadták „A legszebb konyhakertek” díjait

Idén is felkutatták a legszebb konyhakerteket Kecskeméten. A város idén 11. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos programhoz. A program célja, hogy ösztönözze a kiskerti zöldség-, gyümölcs-, vagy éppen gyógynövény termesztést.

A GALÉRIA 8 KÉPET TARTALMAZ

Mint ahogyan azt a versenyt szervező az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, Hamzáné Lakó Judit a helyszínen elmondta, Kecskeméten a verseny kilépett a megszokott keretből, hiszen több közösségi kert is van, mint például a hunyadivárosi, amelyek teljesen új perspektívát adnak a kertészkedésnek és közösségformálásnak egyaránt. A titkár hozzátette, a közösségi kertészkedés szintet lépett. A városrészi csoportok mellett egész városra szóló, közösségi kert rendezvények és csoportok is kialakultak, ahol tapasztalatot vagy akár növényeket is cserélhetnek a kertművelők. öröm látni, hogy az ilyen új csoportok kialakulásában is segít a „A legszebb konyhakertek” program. Ráadásul egyre több fiatal család, aktív dolgozó talál örömet a kertművelésben.

A program koordinátora Kocsis Pál, a Mathiász János Borrend nagymestere volt, aki a helyszínen szintén elmondta, jó érzés látni, hogy ennyi igazán gondosan művelt kert van Kecskeméten. Fontos a jó példa. Idén is sokan jelentkeztek a megmérettetésre. A kertszemlék során kiemelt téma volt a komposztálás, és a komposzt hasznosítása. Előny volt, ha minél többféle anyagból készítették a komposztot.

4 kategóriában, 11 kerttulajdonos, összesen 137 kertjét nevezte be. A legfiatalabb benevezett kertművelő 4 éves, míg a legidősebb 85 éves volt.

A Zsűri tagjai:

Győri András Kecskemét Megyei Jogú Város főkertésze,

Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, a program koordinátora

Kocsis Pál a Mathiász János Borrend nagymestere

 

 

Az idei díjazottak:

Közösségi kert kategória

Royal Sluis Magrovet Kft., Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Hírös-Fa Metész TCS Szövetkezet díját kapja:

KRE – Kaszap Utcai Református Óvoda – „A kicsinyek szép kertje”

ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Barna és Fiai Faiskola, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta:

Első Széchenyivárosi Közösségi Kert- „A szorgalmas közösség kertje”

Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, Barna és Fiai Faiskola díját kapta:

Hunyadivárosi Közösségi Kert – „A fejlődés kertje”

ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Hírös-Fa Metész TCS Szövetkezet díját kapta:

Málnáskert Közösségi Kert – „A közösségi összefogás kertje”

MATE SZBI Kecskeméti Kutató Állomás, ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Barna és Fiai Faiskola díját kapta:

Forradalom Utcai Közösségi Kert – „A rend és tisztaság kertje”

Normál, 50 m2 feletti kategória

Royal Sluis Magrovet Kft., Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta:

Gyulai József – „A bölcsesség kertje”

MATE SZBI Kecskeméti Kutató Állomás, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta:

Somodi Anna Mária – „Az innovatív elhivatottság kertje”

Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Kállai Márta Díszfaiskola Bt. díját kapta:

Simon Istvánné – „A sokszínűség kertje”

Mini: 50 m2 alatti katergória

Gyenes Kertészet, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta:

Juhász-Dunszt Levente – „ A kreatív egyéniség kertje”

Zártkert :vegyes kategória

Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Barna és Fiai Faiskola díját kapta:

Varga Brigitta – „Fiataloké a jövő kertje”

Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Royal Sluis Magrovet Kft. díját kapta:

Bakró Dániel – „A szakértelem kertje”

Minden kedves kertművelőnek ezúton is gratulálnak a szervezők és szeretnék, ha ez a program jövőre is tovább folytatódna. Bátorítanak mindenkit, a versenyen való részvételre a jövő évben is. Bíznak benne, hogy a program megvalósulása a részvételen túl nemcsak a kertek szépségéhez járul hozzá, hanem a helyi hagyományok megőrzéséhez, valamint a helyi közösség összetartásához is.

 

Forrás:https://hiros.hu/atadtak-a-legszebb-konyhakertek-dijait/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük