Települési hírek

Kecskemét – A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei kecskeméti kertjeinek díjátadója

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén 11. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programhoz. A kecskeméti díjátadót 2023. szeptember 21-én, csütörtökön tartották a Hunyadivárosban.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idén ismét felvállalta a program Kecskeméten történő megrendezését, támogatva ezzel a magyar kertkultúra hagyományainak ápolását, a kertművelő tudás ifjabb nemzedékre való átörökítését.

A háborús konfliktus, a világszerte várható élelmiszerhiány teljesen más megvilágításba helyezte a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát. Az otthoni élelmiszer termelése már nem csak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapköve az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának.

A szervezők ezért arra ösztönözték a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne saját maguk és a családjuk számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer-, gyógynövényeket, gyümölcsöt. A konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzásegíti az egészséges életmód elterjedését, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszer előállítást eredményez.

A helyben meghirdetett versenyre 4 kategóriában, 11 kerttulajdonos, összesen 137 kertjét nevezte be az alábbi kategóriákban:

Mini: 50 m² alatti

Normál: 50 m² felett

Zártkert Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Csoportok, szervezetek által megművelt kertek

Idén a legfiatalabb kertművelő 4 éves, míg a legidősebb 85 éves volt.

A nevezők között többségében a tapasztaltabb, idősebb korosztály képviseltette magát. Bár a kertművelők átlagéletkora emelkedő tendenciát mutat, egyre több fiatal család, aktív dolgozó talál örömet a kertművelésben.

A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökségdíjas országos program kecskeméti díjátadó ünnepségére 2023. szeptember 21-én csütörtökön 17:00 órakor a Hunyadivárosi Közösségi Kertben került sor.

A zsűri tagjai voltak:

– Győri András Kecskemét Megyei Jogú Város főkertésze,

– Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, a program koordinátora

– Kocsis Pál a Mathiász János Borrend nagymestere

A díjazottak részére támogatói díjakat ajánlott fel:

Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, MATE Szőlészeti Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás, Royal Sluis Magrovet Kft., Barna és Fiai Faiskola, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Gyenes Kertészet, ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Hírös Fa Metész TCS Szövetkezet, Kállai Márta Díszfaiskola Bt.

A díjazottak listája:

Közösségi kert kategória

A Royal Sluis Magrovet Kft., Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Hírös-Fa Metész TCS Szövetkezet díját kapta: KRE – Kaszap Utcai Református Óvoda – „A kicsinyek szép kertje”

A ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Barna és Fiai Faiskola, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta: Első Széchenyivárosi Közösségi Kert- „A szorgalmas közösség kertje”

A Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, Barna és Fiai Faiskola díját kapta: Hunyadivárosi Közösségi Kert – „A fejlődés kertje”

A ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Hírös-Fa Metész TCS Szövetkezet díját kapta: Málnáskert Közösségi Kert – „A közösségi összefogás kertje”

A MATE SZBI Kecskeméti Kutató Állomás, ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet, Barna és Fiai Faiskola díját kapta: Forradalom Utcai Közösségi Kert – „A rend és tisztaság kertje”

Normál, 50 m2 feletti kategória

A Royal Sluis Magrovet Kft., Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta: Gyulai József – „A bölcsesség kertje”

A MATE SZBI Kecskeméti Kutató Állomás, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta: Somodi Anna Mária – „Az innovatív elhivatottság kertje”

A Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Kállai Márta Díszfaiskola Bt. díját kapta: Simon Istvánné – „A sokszínűség kertje”

Mini: 50 m2 alatti katergória

A Gyenes Kertészet, Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola díját kapta: Juhász-Dunszt Levente – „ A kreatív egyéniség kertje”

Zártkert :vegyes kategória

A Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Barna és Fiai Faiskola díját kapta: Varga Brigitta – „Fiataloké a jövő kertje”

A Déli ASZC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola, Royal Sluis Magrovet Kft. díját kapta: Bakró Dániel – „A szakértelem kertje”

 

Forrás:https://keol.hu/kecskemet-bacs/a-legszebb-konyhakertek–magyarorszag-legszebb-konyhakertjei-kecskemeti-kertjeinek-dijatadoja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük