Nagykanizsa – Folytatódott a kanizsai kertek szemléje

A második helyi fordulójához érkezett a Magyarország Legszebb Konyhakertjei verseny. A kanizsai zsűritagok ismét pontozzák a résztvevők területét, balkonját. A Nagykanizsán hatodik alkalommal meghirdetett programra idén csaknem ötvenen neveztek.

Kóréné Horváth Anitának már segítsége is van a kertészkedésben, hiszen kisfia előszeretettel szorgoskodik a veteményesben. A palini nő 2013-ban – akkor még balkonjával nevezve – az országos fordulót is megnyerte Magyarország Legszebb Konyhakertjeinek versenyében. Manapság már nagyobb területen termeszt fűszernövényeket, krumplit, paradicsomot és gyümölcsöket. – Készítek házi vegetát, mindenből kompótot, fagyasztóba sok mindent rakok, így gyakorlatilag egész télen kitart az, amit itt termelünk a kertben. Próbálok mindenből egy keveset, ami saját magunknak elég – mondta Kóréné Horváth Anita.

Bár idén is bőven akad munkája a zsűrinek, a szeszélyes időjárás miatt sokan nem tudtak jelentkezni a megmérettetésre. – A közösségi kertekből az idei évben kevesebben jelentkeztek. Sajnos a szélsőséges időjárás is befolyásolhatja ezeknek a kerteknek a szemlézését. Reméljük, hogy a zsűrinek megint nagyon nehéz dolga lesz a kertek kiválasztásánál. Az idei évben is nagyon sok szempontot tartunk szem előtt. Főleg arra fogunk kitérni, hogy tápanyag-utánpótlást, hogyan alkalmazzák a kerttulajdonosok – fogalmazott Kálovics Andrea, a Netta-Pannonia Kft. parkfenntartási vezetője.

Németh Réka pár éve költözött egy nagykanizsai albérletbe. Gyerekként nem rajongott a kerti munkáért, ma már azonban büszke arra, hogy egy kis zöld szigetet hozott létre lakásuk erkélyén. – Állandóan annyi nyűg és munka volt. S fel sem fogtam az örömét, azt, hogy ott zöld van, természet van. Elmentem ugye egyetemre, és mikor visszajöttem akkor ide, Nagykanizsára költöztem egy albérletbe. Volt egy asztal négy székkel és ennyiből állt az erkély. S nagyon kevésnek éreztem, hiányoltam a zöldet. Akkor jöttem rá, hogy nekem igenis szükségem van egy kis kertre – mesélte Németh Réka.

A verseny nagykanizsai végeredményét augusztus első felében hirdetik ki. A kategóriák győztesei az országos döntőben is megmérettetik majd magukat.

 

https://kanizsaujsag.hu/hir/201807/folytatodott-a-kanizsai-kertek-szemleje

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük