Települési hírek

Budapest XVIII. kerület – Kerületi győztes a kiskertek versenyén

A Magyarország Legszebb Konyhakertje program évértékelője, díjkiosztója, s a jövő évi verseny meghirdetése zajlott november 23-án a Földművelésügyi Minisztériumban. Az eseményen vehette át kerületünk polgára, Ruszka János a neki ítélt országos díjat.


 Ritkán engedi az időm, hogy kertészkedjem, ezért tudom értékelni, ha valakinek több szabadideje adódik, amit a kertre, a növényekre fordít. Különösen, ha ilyen magas szinten űzi a kertészkedést, mint önök – fogalmazott megnyitójában Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter.
A miniszter megköszönte a jelenlevőknek, akik megtöltötték a Darányi Ignác Termet, hogy csatlakoztak A legszebb konyhakertek mozgalomhoz, ezúton is átadva a fiatalabb nemzedékeknek a kertművelés titkait.

– Így maradhatnak fent azok a fogások, amelyek az évszázados magyar vidékre jellemző munkakultúra alapját szolgáltatták. Sőt, olyan új megoldásokat is kitaláltak, amelyek a mai modern, nagyvárosi környezetben alkalmazhatók sikerrel – hangsúlyozta Fazekas Sándor, majd kiemelte: – Fontos szerepe van a konyhakerteknek abban, hogy minden lehetőségre álló négyzetmétert megműveljünk.

A földművelésügyi miniszter örömmel állapította meg, hogy az idei versenyen 128 településsel több vett részt, mint tavaly.
Kovács Szilvia, programigazgató, Karcag város alpolgármestere pontos adatokkal szolgált.
– 55 település 135 kertjét nevezték országos díjra, míg tavaly 35 település 69 kertjét. Végül 30 településnek adtunk 44 országos díjat.

Az adatok ismertetése után Kovács Szilvia arról beszélt, miért is találta ki a programot:
– Fontos, hogy önellátással, az egészséges élelmiszerek megtermelésével töltsük napjainkat. Sokszor a legkisebb hely, az erkély is alkalmas erre.

A jövő évi verseny egyik újdonsága a gyerekeket célozza. Számukra fotóversenyt hirdet a minisztérium. Saját kertjüket kell lefényképezniük, majd a képet Facebook oldalukra feltölteniük. A győztes az lesz, aki a legtöbb lájkot gyűjti be.

Az esemény végi díjátadón kapta meg Ruszka János országos kitüntetését, magán kategóriában. Elismerését Kirrné Feicht Ágnes főkertésszel és Forgács Edit koordinátor együtt vette át.

 

Forrás:http://www.tovabb18.hu/keruleti-gyoztes-a-kiskertek-versenyen/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük