Híreink

Ismét kiosztották a legszebb konyhakerteknek járó díjakat

A Konyhakert mozgalom célja, hogy minden talpalatnyi területet megműveljünk, ezáltal ápoljuk a kertkultúra hagyományait, és jó minőségű, vegyszermentes magyar élelmiszert termeljünk – hangsúlyozta Fazekas Sándor a „A legszebb konyhakertek” program évértékelő és díjkiosztó ünnepségén.

A földművelésügyi miniszter elmondta: a saját termelésű élelmiszerekkel mindenki jól jár, hiszen gyarapodnak a megművelt termőföldek, egészséges magyar élelmiszerhez jutunk, és az is fontos, hogy tovább adjuk a kertművelés hagyományát és a tudást.

A két évvel ezelőtt indult Magyarország legszebb konyhakertje program összhangban van a kormány rövid értékesítési lánc törekvésével is, amelyet az üzemi és iskolai étkeztetésben a Földművelésügyi Minisztérium már sikeresen bevezetett, valamint Mezőgazdasági Start programmal is, amely szintén az önellátás növelését és az import csökkentését tűzte ki célul.

A program 2,3 millió emberhez jutott el és 3-4000 aktív résztvevője volt. Idén 128 településről 1447 kertet neveztek a versenybe, mely 50%-os emelkedés tavalyhoz képest. Országos díjra 30 település 135 kertet jelölt. A csatlakozó települések között voltak Karcag határon túli testvérvárosai – a felvidéki Szepsi, a délvidéki Bácskossuthfalva, és a lengyelországi Krosno Odrzanski és a szerbiai Temerin is. Erdély 11 udvarhelyszéki településsel képviseltette magát.

A hagyományos népi kertkultúra felélesztésére hivatott programhoz hét kategóriában lehetett csatlakozni, így az erkélyen kialakított, az 50 négyzetméter alatti, illetve feletti alapterületű, zöldséges és gyümölcsös zártkert, valamint vegyes és közösségi kertek megművelésével. Újdonságként idén a fókuszba állított téma a Madárbarát kert volt, a kertművelőknek ez is feladat volt.

Az országos zsűri végül 44 kertnek ítélt oda országos díjat, amelyet a gratuláló oklevél mellett Györfi Sándor karcagi Munkácsy-díjas szobrász, érdemes művész bronzból készült kisplasztikájával jutalmaztak.

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a kezdeményezés programigazgatója a program összegzéseképpen elmondta, „A Legszebb Konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program számos feladatra felhívta az országos figyelmet, mint az öko/bio módszerek tanítása, népszerűsítése, takarékos vízgazdálkodás például az esővíz összegyűjtésével, tájfajták gyűjtése, vetőmag minőségének kérdése, valamint a zártkertek nagyobb kihasználtsága.

Nagy eredménynek mondható, hogy öt budapesti kerület (X.; XI.; XVIII.; XIX.; XXI.) is csatlakozott a programhoz. Külön kiemelendő, hogy a közösségi kategóriába számos óvodai, iskolai és lakóközösség nevezett. A kategória bevezetése meghozta hatását, hiszen ennek köszönhetően ebben az évben lényegesen több óvoda, iskola, és közösség indult a versenyen. Megjelentek a lakóközösségek is, ami jelentős eredmény.

Korosztályi megoszlást tekintve még mindig az idősebb nemzedék az aktívabb, de egyenletes arányban vettek részt a fiatalabbak is. A legfiatalabb versenyzők 2,5 éves (Gutorfölde), 3 éves (Mozsgó, Győrszemere), a legidősebbek pedig 90 éves (Makó), 91 éves (Jászapáti),92 éves (Tetétlen) és 93 éves (Cegléd, Fülöpháza).

Fontos kiemelni, hogy szinte minden kertgazda öko/biomódszerekkel igyekszik művelni kertjét, fajtatársításokat alkalmaz, komposztál, esővízzel locsol, és szerves trágyát használ.

Kovács Szilvia az ünnepségen meghirdette a jövő évi programot, melyre a települések 2015. február 28-ig csatlakozhatnak. A 2015-ös program fókuszba állított témája a „Gyógy- és fűszernövényeket a kertekbe, udvarokba”. Kiemelt téma marad a „Madárbarát kert” is, hiszen a környezettudatosság és a természetvédelem nagy hangsúlyt kap a programban.

A program kiemelt célja továbbra is a gyermekek bevonása a kertművelésbe, megszerettetni velük a kerti munkát. Ennek megvalósítása érdekében ismét gyermek fotópályázatot hirdetnek „Én kis kertet kerteltem…” címmel.

A programban résztvevő települések és az idei országos díjazottak listája Karcag város és a Program honlapján olvasható. (www.karcag.hu és www.legszebbkonyhakertek.hu)

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás:http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/ismet-kiosztottak-a-legszebb-konyhakerteknek-jaro-dijakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük